Νέα κόντρα Κίνας-ΗΠΑ: Κατηγορίες του Τίλερσον κατά του Πεκίνου

Νέα κόντρα Κίνας-ΗΠΑ: Κατηγορίες του Τίλερσον κατά του Πεκίνου Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον επιτέθηκε φραστικά στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και την κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

 Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Κίνα μία χώρα του διεθνούς συστήματος, που είναι επιρρεπής στην υιοθέτηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών, μεταδίδει το CNN.“Η Κίνα, καθώς είναι μία ανερχόμενη δύναμη κατά μήκος της Ινδίας ενεργεί τόσο ανεύθυνα κατά καιρούς υποβαθμίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στην διάρκεια ομιλίας του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).

Οι προκλητικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, αποτελούν μία ευθεία πρόκληση έναντι του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων τους οποίους υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και η Ινδία,” τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μία εποικοδομητική σχέση με την Κίνα “δεν θα μας περιορίσουν οι κινεζικές προκλήσεις κατά του διεθνούς δικαίου, ούτε η υποβάθμιση της κυριαρχίας γειτονικών χωρών από την Κίνα που υπονομεύει τις ΗΠΑ και τους φίλους μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον.

 

Οι επιθετικές αυτές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά της Κίνας, έγιναν σε μία περίοδο, κατά την οποία, ο ίδιος, προσπαθεί να ηγηθεί μιας διπλωματικής προσπάθειας ώστε το Πεκίνο ν’ ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της, εξακολουθεί ν’ αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού και του πυρηνικού προγράμματος της, δηλώνοντας την ουσιαστική επιδίωξή της, να πλήξει την περιοχές εντός της γεωγραφικής περιφέρειας των ΗΠΑ.

 

Η ομιλία του Τίλερσον είχε αναφορά και στις εξελίξεις στην Μιανμάρ, ενώ πραγματοποιήθηκε χθες, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το συνέδριο αναμένεται να επανεκλέξει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σι αξιοποίησε την χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, διακηρύσσοντας ότι η Κίνα “πρέπει ν’ αποκτήσει κεντρικό ρόλο στον κόσμο,” ενώ η σοσιαλιστική της κατεύθυνση προσφέρει “μία επιλογή για άλλες χώρες.” Παράλληλα, ο ίδιος, πρόσθεσε ότι: “κανένας δεν πρέπει να περιμένει πως η Κίνα θα καταπιεί οτιδήποτε υποβαθμίζει τα συμφέροντά της.”

 

Από την άλλη μεριά, ο Τίλερσον άσκησε κριτική στο μοντέλο της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη των μικρότερων χωρών, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν σχετικές συνομιλίες με άλλες χώρες, προσφέροντας μία εναλλακτική λύση έναντι των πρακτικών που ακολουθεί το Πεκίνο. Σύμφωνα με την άποψη του, οι κινεζικές αυτές πρακτικές προκαλούν “τεράστια επίπεδα χρέους” στις μικρότερες χώρες.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο όραμα της επιρροής Ινδίας-Ειρηνικού που περιλαμβάνει την περιοχή από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι την Ινδία και η οποία θα πρέπει να υποστηριχτεί τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από τους συμμάχους της. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μία τέτοια κίνηση είναι πιθανό να γίνει αντιληπτή από το Πεκίνο, ως μία αμερικανική πρόκληση ή προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής επιρροής, στην περιοχή αυτή.

 

Σε ερώτηση σχετική με τα ακραίως επικριτικά σχόλια του Τίλερσον για την Κίνα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι, “η ομιλία του απευθύνεται προφανώς προς την Κίνα,” τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως “όλες οι χώρες της περιοχής γύρω από την Ινδία και τον Ειρηνικό, θα λάβουν υπόψη τους σοβαρά,” το μήνυμα του Τίλερσον. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ο Τίλερσον, “είπε στην ουσία ότι προφανώς επιθυμούμε εποικοδομητικές σχέσεις με την Κίνα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διατηρεί τακτική επικοινωνία με την κινεζική ηγεσία. Ωστόσο, δεν θα αγνοήσουμε τις κινεζικές προκλήσεις, ούτε θα μας περιορίσουν οι προκλήσεις έναντι των κανόνων δικαίου,” τόνισε ο ίδιος.

 

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ουσιαστική οικονομική δράση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Ινδία για την δημιουργία μιας περιοχής “ειρήνης, σταθερότητας και βελτιούμενης ευημερίας. Έτσι, στην περιοχή αυτή, δεν θα κυριαρχήσουν η αστάθεια, οι συγκρούσεις, αλλά και η άσκηση επιθετικών οικονομικών πολιτικών,” τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

Η Κίνα, κατά την άποψη του Τίλερσον χρησιμοποιεί μηχανισμούς χρηματοδότησης με άλλες μικρότερες χώρες με συνέπεια “την συγκέντρωση υπέρογκου χρέους, ενώ συχνά δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας,” καθώς χρησιμοποιούνται ξένοι εργάτες. Στο τέλος το αποτέλεσμα της προσπάθειας “δεν είναι μία οικονομική δομή που υποστηρίζει την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών,” δήλωσε ο Τίλερσον.

 

“Είναι καιρός, να επεκτείνουμε την χρήση αξιόπιστων και διάφανων μηχανισμών περιφερειακού δανεισμού,” πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Αμέσως μετά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρουσίασε το όραμα της κυβέρνησης Τραμπ για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής. Για την Ινδία και την Ιαπωνία, είπε: “ότι είναι μία σημαντική δημοκρατία στην μία μεριά του χάρτη, ενώ η Ιαπωνία είναι μία άλλη σημαντική δημοκρατία με την οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς ασφάλειας και βρίσκεται στην άλλη πλευρά του χάρτη,” δήλωσε.

 

Η Αυστραλία καλύπτει το Νότιο Ειρηνικό, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την περιοχή ως το ανατολικό τους άκρο.

 

Ο Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ “θα έχουν ένα σημαντικό πλαίσιο σχέσεων με την Κίνα,” τονίζοντας ωστόσο ότι: “ποτέ δεν θα έχουμε το ίδιο επίπεδο σχέσεων με την Κίνα, μια μη-δημοκρατική χώρα, σε σύγκριση με το επίπεδο σχέσεων που έχουμε με μία ουσιαστικά δημοκρατική χώρα,” εξήγησε ο ίδιος.

 

Πηγή: CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM