Ελεύθερος υπό όρους ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί - Είχε συλληφθεί μετά από αίτημα της Τουρκίας

Ελεύθερος υπό όρους ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί - Είχε συλληφθεί μετά από αίτημα της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA/TOLGA BOZOGLU
0

Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο υπό όρους τον γερμανό συγγραφέα, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στη Γρανάδα, όπου ήταν για διακοπές, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Η μάχη άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη» μέχρι να υποβάλει η Άγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη αυτή το Σάββατο και κάλεσε τη Μαδρίτη να μην εκδόσει τον Ακανλί στην Τουρκία.


Ο βουλευτής των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ, που ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη σύλληψη του συγγραφέα, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει «να επεκτείνει τις εξουσίες του και πέρα από τα σύνορα της χώρας του, να τρομοκρατήσει τις φωνές που του ασκούν κριτική και να τις καταδιώξει σε όλον τον κόσμο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κολονίας Stadt-Anzeiger, που επικαλείται ως πηγή τον δικηγόρο Ιλιάς Ουγιάρ, ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1957 στην Τουρκία αλλά ζει από το 1992 στην Κολωνία και έχει αποκτήσει τη γερμανική υπηκοότητα. Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.


Ο Ακανλί είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές. Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Πρωτοδίκως αθωώθηκε αλλά το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

«Πρόκειται για ένα ενορχηστρωμένο κυνήγι της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των σκεπτόμενων ανθρώπων που της ασκούν κριτική», είχε σχολιάσει ο δικηγόρος του, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM