Αίγυπτος: Νεκροί τρεις τζιχαντιστές που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον Κοπτών χριστιανών

Αίγυπτος: Νεκροί τρεις τζιχαντιστές που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις εναντίον Κοπτών χριστιανών Facebook Twitter
0

Τρεις τζιχαντιστές οι οποίοι φέρονται να είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις εναντίον της μειονότητας των Κοπτών στην Αίγυπτο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας αστυνομικός επίσης σκοτώθηκε στην επιχείρηση αυτή, η οποία διεξήχθη την Τρίτη στην επαρχία Κένα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Από τον Δεκέμβριο, πάνω από εκατό χριστιανοί, μέλη της μειονότητας των Κοπτών, έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών όταν οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν από έναν ύποπτο που είχε συλληφθεί προηγουμένως σε ένα σημείο όπου έλεγε πως βρίσκονταν τζιχαντιστές που ενέχονταν στις επιθέσεις.

«Μόλις οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έφθασαν στο σημείο, τρομοκρατικά στοιχεία άνοιξαν πυρ, χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους όπλων και οι δυνάμεις ανταπέδωσαν» τα πυρά, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ύποπτος που οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, όπως και άλλοι δύο φερόμενοι ως τζιχαντιστές κι ένας αστυνομικός.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν επιτόπου διάφορα όπλα και χρυσά κοσμήματα, «πιθανόν κλεμμένα από τα θύματά τους μεταξύ των χριστιανών», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την 26η Μαΐου, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Σύμφωνα με επιζήσαντες, μασκοφόροι ανάγκασαν χριστιανούς που κατευθύνονταν σε ένα μοναστήρι να βγουν από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και απαίτησαν να απαρνηθούν την πίστη τους. Κατόπιν εκτέλεσαν τα θύματα εν ψυχρώ.

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα σε μια εκκλησία του Καΐρου τον Δεκέμβριο και ακόμη δύο παρόμοιες επιθέσεις, επίσης μέσα σε εκκλησίες, στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα (βόρεια) τον Απρίλιο, στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρωπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2014 από τον αιγυπτιακό στρατό,  εξτρεμιστικές οργανώσεις πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώνοντας εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς, κυρίως στο Σινά, μια περιοχή που λυμαίνεται ο αιγυπτιακός βραχίονας του ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM
ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM