ΕΕ: Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη μεταφορά τουρμπίνων της Siemens στην Κριμαία

ΕΕ: Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη μεταφορά τουρμπίνων της Siemens στην Κριμαία Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με στόχο κυρίως τον υφυπουργό Ενέργειας Αντρέι Τσερεζόφ και τρεις εταιρείες που κατηγορούνται ότι μετέφεραν στην Κριμαία τέσσερις τουρμπίνες που είχε παραδώσει στη Μόσχα η γερμανική εταιρεία Siemens.


Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ προστέθηκαν εκτός από τον Τσερεζόφ, ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας που αγόρασε τις τουρμπίνες από τη Siemens και ένας ανώτατος υπάλληλος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες, τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και παγώνουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στην Ευρώπη.


Η αρχική πρόταση της Γερμανίας περιλάμβανε και ένα τέταρτο πρόσωπο, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εξέφρασε αντιρρήσεις η Ιταλία, και το όνομά του δεν συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα. Οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα.


Η Siemens υποστηρίζει ότι οι τέσσερις τουρμπίνες που παρέδωσε για ένα έργο στη νότια Ρωσία, στη χερσόνησο του Ταμάν, μεταφέρθηκαν παρανόμως στην Κριμαία.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει την «προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία και έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων ενώ απαγορεύει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν εμπόριο ή να επενδύουν στη χερσόνησο αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM