Βραζιλία: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί και κατάσχεται η περιουσία του πρώην προέδρου Λούλα

Βραζιλία: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί και κατάσχεται η περιουσία του πρώην προέδρου Λούλα Facebook Twitter
1

Ο βραζιλιάνος δικαστής, ο οποίος καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε ποινή σχεδόν δέκα ετών κάθειρξης για δωροληψία την περασμένη εβδομάδα, έδωσε σήμερα εντολή να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να κατασχεθούν πολλά περιουσιακά στοιχεία - κυρίως ακίνητα - του πρώην προέδρου της Βραζιλίας.


Ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 165.000 ευρώ στους λογαριασμούς του πρώην προέδρου δεσμεύθηκε, ενώ διατάχθηκε η κατάσχεση τριών διαμερισμάτων που ανήκουν στον Λούλα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόφαση την οποία ο ιδρυτής του Κόμματος Εργαζομένων (PT) έχει εφεσιβάλει.

Ακόμη, ο δικαστής διέταξε να κατασχεθούν δύο αυτοκίνητα και ένα χωράφι του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αντίτυπο της απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.


Την απόφαση υπογράφει ο δικαστής Σέρζιου Μόρο, ο οποίος χειρίζεται την πολυπλόκαμη έρευνα που έχει γίνει γνωστή στη Βραζιλία με την ονομασία Operação Lava Jato («επιχείρηση πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές»). Σκοπός είναι να «αποκατασταθεί η ζημία» που προκλήθηκε στο δημόσιο της Βραζιλίας, κατά την ετυμηγορία του.


Ο Λούλα, 71 ετών, καταδικάστηκε να εκτίσει 9 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη από τον δικαστή, που τον έκρινε ένοχο στην κατηγορία ότι έλαβε δώρα αξίας 1,06 εκατ. ευρώ για να παρέμβει υπέρ της κατασκευαστικής εταιρείας OAS στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras.


Ο πρώην αρχηγός του κράτους παραμένει ελεύθερος καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του. Την επομένη της καταδίκης του, ο Λούλα κατήγγειλε μια πολιτική απόφαση σε βάρος του, διαβεβαίωσε ότι «παραμένει πάντα στο παιχνίδι» κι επέμεινε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.


Ο Λούλα, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων τεσσάρων δικαστικών διαδικασιών, διαψεύδει όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοκσόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια