Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Η Γη περνά έναν εξαιρετικά θερμό χρόνο- Πολύ πρόωρα τα κύματα καύσωνα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: Η Γη περνά έναν εξαιρετικά θερμό χρόνο- Πολύ πρόωρα τα κύματα καύσωνα Facebook Twitter
0

Το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει το Βόρειο Ημισφαίριο τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ανησυχία για την συγκομιδή στην Κίνα, προκάλεσε καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και στην ρωσική Άπω Ανατολή, ακύρωση πτήσεων στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και έλιωσε την άσφαλτο στη Βρετανία.


Σήμερα, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και άρα μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες ρεκόρ στο Παρίσι, όπου το θερμόμετρο θα φθάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, την Μαδρίτη τους 38 και το Λονδίνο τους 34 με προειδοποίηση για καταιγίδες.


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.


«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός. Η τάση που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, το 1880.


Ακόμη και πριν από τον τελευταίο μήνα, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.


Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία στην περιοχή της καλλιέργειας του καλαμποκιού καθυστέρησαν την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών, κυρίως στην επαρχία Λιαονίνγκ όπου η υγρασία του εδάφους είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.


Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία είναι σημαντικός παράγοντας πίσω από τις δασικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στην Πορτογαλία, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι πληθώρα δασικών πυρκαγιών ξέσπασε στην Σιβηρία και στην περιοχή του Ιρκούτσκ.


Στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, πτήσεις τοπικών αεροπορικών εταιρειών ματαιώθηκαν, αφού τα αεροπλάνα τους δεν λειτουργούν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.


Και στην Βρετανία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην κομητεία του Σάρεϊ μετέδωσαν ότι η άσφαλτος έλιωσε στους δρόμους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.


Το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του University of Main ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι κατά 0,44 β.Κελσίου επάνω από το κανονικό, συγκρινόμενες με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,25 β. Κελσίου επάνω από το κανονικό επίπεδο.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε εν δυνάμει θανατηφόρα κύματα καύσωνα και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός και αν οι κυβερνήσεις λάβουν δραστικά μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Οι άνθρωποι μιλούν για το μέλλον όταν αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε στην μελέτη αυτήν είναι ότι συμβαίνει ήδη...και είναι προφανές ότι θα χειροτερέψει», δήλωσε ο Καμίλο Μόρο, καθηγητής Γεωγραφίας στο University of Hawaii και συγγραφέας μελέτης στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM