Πολιτικές διεργασίες για «συνολική» συμφωνία στο Eurogroup

Πολιτικές διεργασίες για «συνολική» συμφωνία στο Eurogroup Facebook Twitter
0

Πολιτικές διεργασίες προκειμένου να βρεθεί μια «συνολική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πραγματοποιούνται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ αναμένει διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος.

 

Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Διευκρίνισαν, δε, ότι εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.

 

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θεση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων. Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.

 

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

 

 Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM