Kύρτσος: Ο Σόιμπλε μας είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο με ΔΝΤ και χωρίς χρηματοδότηση

Kύρτσος: Ο Σόιμπλε μας είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο με ΔΝΤ και χωρίς χρηματοδότηση Facebook Twitter
Enzo Zucchi / EU Handout / SOOC
0

«Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα τον Ιούνιο. Επίσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ, σε πρώτη φάση θα συμμετάσχει χωρίς να βάλει χρήματα και θα περιμένει, πριν συμβάλει στη χρηματοδότηση, τη λήξη του τρίτου προγράμματος και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία βάσει της συμφωνίας του 2015, έπεται της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος».

 

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

 

Έτσι και ο Σόιμπλε -με τους αυστηρούς της ευρωζώνης- θα είναι ικανοποιημένοι, διότι συνεχίζεται μια αυστηρή διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις σε προεκλογική περίοδο και από την άλλη, το ΔΝΤ θα μπορεί να λέει ότι δεν βάζει επιπλέον χρήματα σ΄ αυτή τη φάση, πριν βεβαιωθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσθέτει.

 

Αλλά και για την Ελλάδα, κανείς -στη Γερμανία και αλλού- δεν προβλέπει κρίση τύπου 2015 ή κάποιου είδους καταστροφή, αν και, όπως εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η ταλαιπωρία της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι μεγαλύτερη, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Σημειώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, προβλεπόταν να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 και θα κλείσει απ΄ ότι φαίνεται τον Ιούνιο του 2017, εξέλιξη που έχει ανεβάσει το κοινωνικό κόστος με πρόσθετα μέτρα, έχει ρίξει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, έχει προκαλέσει κάποια ανασφάλεια, ενώ έχει μεσολαβήσει και η απόπειρα εναντίον του κ. Παπαδήμου, που ήταν ένα αρνητικό μήνυμα.

 

Σήμερα πάντως, τονίζει, η ανησυχία των Γερμανών και των Ευρωπαίων είναι η κατάσταση στην Ιταλία, αν δηλαδή θα αντέξει η κεντροαριστερή κυβέρνηση την πίεση που δέχεται από τον Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και από τον Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά.

 

Δεν προβλέπει στο άμεσο μέλλον εκλογές «κρίνοντας από το γεγονός ότι πέρασαν τα μέτρα στη Βουλή». Προσθέτει ωστόσο, ότι θα εξαρτηθεί «από τον σχεδιασμό που θα κάνει η κυβέρνηση, να δει πόσο αντέχει, πού πάει δημοσκοπικά, αν θέλει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα από το 2019 η ίδια ή κάποιος άλλος…».

 

Μιλώντας για το κλίμα στη Γερμανία, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,7% - 1,8% και διανύει τον ένατο χρόνο συνεχούς ανάπτυξης, έχει ένα ρεκόρ στο εξαγωγικό εμπόριο και στο εμπορικό πλεόνασμα, δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανεργία κάτω από το 5%, αύξηση των κοινωνικών παροχών, μείωση της φορολογίας.

 

«Αυτό που είδα με τα μάτια μου στο Βερολίνο», τονίζει, «είναι μια κοσμογονία». Οι Γερμανοί θεωρούν ότι έχουν κάνει τις σωστές επιλογές για δύο λόγους: ο ένας είναι οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, με υπογραφή Σόιμπλε, εξαιτίας των οποίων φαίνεται ότι η Μέρκελ θα ξαναπάρει τις εκλογές και ο δεύτερος είναι ότι ακολουθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι σοσιαλδημοκράτες, υπάρχει δηλαδή σύμπνοια των δύο μεγάλων κομμάτων γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.

 

Ο Σόιμπλε είναι επίσης ενθουσιασμένος με τον Μακρόν, ο οποίος έχει φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα και προσβλέπει σε μια καλή γαλλο-γερμανική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων. Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος δίνει και αυτός έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημοσιονομική εξυγίανση και επέλεξε κεντροδεξιό πρωθυπουργό και κεντροδεξιούς για τα δύο οικονομικά υπουργεία.

 

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική, ο Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά «μας είπε ότι αν θέλουμε να γίνουμε τολμηροί πρέπει να πάμε σε αλλαγές των συνθηκών, που απαιτούν ομοφωνία, η οποία δεν υπάρχει σ αυτή τη φάση. Μας εξήγησε επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα και με το γερμανικό Σύνταγμα, που το επεξεργάστηκαν οι Σύμμαχοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Από τη μια δηλαδή, δήλωσε υπέρ της ενοποίησης, από την άλλη είπε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, διότι υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένα κράτη-μέλη αλλά και θεσμικές δυσκολίες σε ευρωπαϊκό και γερμανικό επίπεδο».

 

Πάντως, «επιχειρηματικοί και τραπεζικοί παράγοντες αναμένουν, μετά τις γερμανικές εκλογές, αύξηση των δημοσίων δαπανών στη Γερμανία, πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βασική υποδομή που θεωρούν ότι έχει μείνει πίσω, δηλαδή μεγάλα έργα, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση στην ΕΕ».

 

Προς το παρόν όμως, υπογραμμίζει ο κ. Κύρτσος, όλοι είναι προσεκτικοί λόγω προεκλογικής περιόδου, ειδικά οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι δέχονται πίεση από δεξιά τους, από τους Φιλελεύθερους, με τους οποίους είναι πιθανό και να συμμαχήσουν και από τη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

 

Και οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί ζητούν από τη Μέρκελ να σταματήσει η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Άρα, καταλήγει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, «Μέρκελ και Σόιμπλε λένε “ναι” θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα μας εκθέσουν σε πολιτικούς κινδύνους από τα δεξιά μας».

 

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, λέει ότι «δείχνουν μεν περισσότερη κατανόηση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και αυτοί μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό». Εξάλλου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις τρεις τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις, μένουν αρκετά πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Προς το παρόν ο συσχετισμός δυνάμεων ευνοεί τη Μέρκελ.

 

Ο Σουλτς, εξηγεί ο κ. Κύρτσος, «έχει μαζέψει» αυτά που έλεγε στο ΕΚ, όπου είμαστε πιο χαλαροί απ’ ότι είναι οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κόμματα, γιατί δεν συνδεόμαστε με τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Όταν αυτά που λένε οι πολιτικοί πρέπει να τα υποστηρίξουν με χρήματα από τον προϋπολογισμό, άρα από τους φορολογούμενος πολίτες, γίνονται πιο προσεκτικοί. «Είδαμε τον κ. Σουλτς να τάσσεται υπέρ των παροχών, υπέρ της κατανόησης στην Ελλάδα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους, αλλά τώρα τα μαζεύει γιατί διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι επιφυλακτικοί. Πάνε καλά και δεν θέλουν να αναλάβουν πρόσθετους οικονομικούς κινδύνους».

 

Κατά την περιοδεία του στη Γερμανία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής άκουσε καλά λόγια για τους Ισπανούς και τον Ραχόι, που κάνει καλή δουλειά στην οικονομία, για την Ιρλανδία, αλλά και για την Πορτογαλία, στην οποία αναφέρθηκε ο Σόιμπλε με θετικά σχόλια, καίτοι έχει κεντροαριστερή κυβέρνηση.

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM