ΑΘΗΝΑ

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του και ζήτησε να τον συγχωρέσει πριν σκορπίσει το θάνατο

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του και ζήτησε να τον συγχωρέσει πριν σκορπίσει το θάνατο Facebook Twitter
0

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 59, τηλεφώνησε στην μητέρα του και τον αδερφό του μόλις 15 λεπτά πριν πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Σαλμάν Αμπέντι ζήτησε από την μητέρα του να συγχωρέσει, είπε αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Λιβύης.

Ο πατέρας του και ο αδερφός του έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις αρχές της Λιβύης, με τον τελευταίο να ομολογεί πως γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες» της τρομοκρατικής επίθεσης. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε στους Times πως ο αδερφός του Αμπέντι, Χασέμ, ανέφερε κατά την ανακριτική διαδικασία ότι ο δράστης είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του ένα τέταρτο πριν την επίθεση. «Τηλεφώνησε επίσης στην μητέρα του και τον αδερφό του 15 λεπτά πριν ξεκινήσει την διαδικασία για την επίθεση», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χασέμ φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ. 

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά τις αποκαλύψεις πως η βρετανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχασαν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν τον Σαλμάν Αμπέντι, πριν την αιματηρή επίθεση. «Οι γονείς του είχαν προειδοποιήσει τις αρχές πως ήταν "επικίνδυνος"», υποστηρίζει αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας πως τον πίεζαν να μείνει στη Λιβύη και του πήραν το διαβατήριο.

Ωστόσο, ο 22χρονος μακελάρης έπεισε τους γονείς του πως ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία για ένα σύντομο προσκύνημα Umrah. Σύμφωνα με αναφορές, όντως επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία, μέσω Γερμανίας, από την Τουρκία τέσσερις ημέρες πριν την βομβιστική επίθεση. Ένα γερμανικό περιοδικό έγραψε πως ήρθε μέσω Ντίσελντορφ, σημειώνοντας πως δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία διεθνή λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών. 

«Ο πατέρας είχε όλα τα διαβατήρια μαζί του και τα κρατούσε. Αλλά ο Σαλμάν είπε πως θέλει να κάνει ένα προσκύνημα Umrah και γι' αυτό χρειαζόταν να φύγει από τη Λιβύη. Η μητέρα του ήταν χαρούμενη», λέει ο Jamal Zubia, εξέχον πρόσωπο την λιβυκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. «Του επέστρεψαν το διαβατήριο επειδή είπε πως θέλει να κάνει Umrah. Μετά ήρθε εδώ. Οι γονείς του ανησυχούσαν πάρα πολύ. Ο πατέρας του ήταν πολύ αναστατωμένος», σχολίασε φίλος της οικογένειας. 

Ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι ανέφερε πως ο γιος του ακουγόταν «φυσιολογικός» όταν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένειά του, ενώ βρισκόταν στο Μάντσεστερ πέντε ημέρες πριν την επίθεση και πως τους υποσχέθηκε να πάει αεροπορικώς στην Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο γιος του είναι αθώος. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM