Γάλλος ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Γάλλος ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι Facebook Twitter
0

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σημειώθηκε η επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.


Δύο ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, και μία τουρίστρια χτυπήθηκε «ελαφρά» από σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η γαλλική αστυνομία αναζητεί έναν δεύτερο άνδρα.


Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) και σχεδόν αμέσως την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί στη Γαλλία από το 2015 και έχουν προκαλέσει τον θάνατο 238 ανθρώπων.


«Ο δράστης έφτασε με αυτοκίνητο, βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού οχήματος με ένα αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να επιτεθεί και σε άλλους», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.


Η συνοικία όπου σημειώθηκε η επίθεση αποκλείστηκε, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν και ένα ελικόπτερο ερευνούσε την περιοχή από αέρος.


«Ο δράστης της επίθεσης στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο κέντρο του Παρισιού είναι ο Αμπού Γιούσεφ ο Βέλγος και είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Amaq.


Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο δράστης που σκοτώθηκε είναι ένας Γάλλος 39 ετών, τον οποίο ήδη ερευνούσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οπότε δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα με αυτόν που αναφέρει η τζιχαντιστική οργάνωση.
«Η ταυτότητα του δράστη είναι γνωστή και έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, όμως αρνήθηκε να την αποκαλύψει καθώς συνεχίζεται η έρευνα.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στο Παρίσι είναι γάλλος υπήκοος, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στο δίκτυο VRT


Ο άνδρας ήδη ήταν στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία να σκοτώσει αστυνομικούς και είχε συλληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου, προτού αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές από την έρευνα.
Το 2005 είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού, ενός δόκιμου αστυφύλακα και του αδελφού του στην περιοχή του Παρισιού.


Έρευνα έχει γίνει στο σπίτι του δράστη, στον οποίο ανήκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θα υπάρξει «απόλυτη επαγρύπνηση» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.


Οι υποψήφιοι για την προεδρία, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν σε τηλεοπτικό στούντιο για την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση πριν την Κυριακή, κατήγγειλαν την επίθεση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις ασφαλείας.


Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν, και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσαν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση», εξέφρασε «τα συλλυπητήριά της στον λαό της Γαλλίας». «Είναι κάτι πραγματικά, πολύ φριχτό αυτό που συνέβη σήμερα στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Δεν σταματά ποτέ».
Στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ινδονησία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι η επίθεση στο Παρίσι «αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει παντού ανά πάσα στιγμή».


Η Γερμανίδα καγκελάριος  Μέρκελ δήλωσε ότι «βρίσκεται σταθερά και αποφασιστικά» στο πλευρό της Γαλλίας.


Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην Ιστορία της 5ης Δημοκρατίας υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM