Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ρούτε και Βίλντερς στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις ολλανδικές εκλογές

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ρούτε και Βίλντερς στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις ολλανδικές εκλογές Facebook Twitter
0

Έντονη αντιπαράθεση για το μέλλον της χώρας είχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο ακροδεξιός αντίπαλός του Γκέερτ Βίλντερς στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις ολλανδικές εκλογές.

Η μονομαχία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω η Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα που θα ανακόψει τον κακό λαϊκισμό», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στο Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η τηλεμαχία αυτή αναμενόταν ότι θα επηρεάσει το 60% των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι, την ώρα που οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θεωρούνται βαρόμετρο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, εν αναμονή μάλιστα και δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι προημιτελικοί για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε τη νίκη του κακού λαϊκισμού», είχε δηλώσει χθες το απόγευμα ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στη Γαλλία και στη συνέχεια ο τελικός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο».

Όμως «δεν παίζω στους προημιτελικούς», του απάντησε ο Βίλντερς στο τέλος της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης. «Παίζω έναν τελικό, έναν τελικό κατά των ψευτών, κατά των νομοθετών».

Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει δεσμευθεί, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους μουσουλμάνους, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τεμένη, σε μία χώρα όπου περίπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

«Αν θέλετε τα χρήματα να πάνε στους αιτούντες άσυλο, στις Βρυξέλλες και την Αφρική, αντί να μείνουν σε εμάς, ψηφίστε το VVD» του Μαρκ Ρούτε, τόνισε ο Βίλντερς. «Όμως αν θέλετε η Ολλανδία να γίνει ξανά δική μας, τότε διώξτε αυτό τον άνδρα και βάλτε εμένα» στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνέχισε.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους καθώς στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί: πρώην μέλος του Λαϊκού Φιλελεύθερου και Δημοκρατικού Κόμματος (VVD) ο Γκέερτ Βίλντερς και το κόμμα του για την Ελευθερία (PVV) αποχώρησαν από την πρώτη κυβέρνηση Ρούτε το 2012.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατήγγειλε χθες «την πολιτική κρίση» στην οποία βύθισε ο Βίλντερς τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι έχει «ριζοσπαστικοποιηθεί» και για τις «ακραίες δηλώσεις» του εις βάρος των Ολλανδομαροκινών. «Δεν θα συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα, κύριε Βίλντερς, όχι μόνο στην κυβέρνηση, ποτέ», υπογράμμισε ο Ρούτε.

Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη επειδή το Σάββατο η χώρα απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, όμως ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης με την Τουρκία.

Ο Βίλντερς από την πλευρά του ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter από την ολλανδική κυβέρνηση να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα: «Απελάστε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία και όλη του την ομάδα».

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να στέλνεις tweets από τον καναπέ σου και του να κυβερνάς τη χώρα», απάντησε ο Ρούτε. «Όταν κυβερνάμε τη χώρα, λαμβάνουμε λογικές αποφάσεις».

Παρόλα αυτά ο ακροδεξιός βουλευτής δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το VVD για την Τουρκία, τον εξισλαμισμό, τον Ερντογάν: «Με εκδίωξαν από το κόμμα (...) δεν με άκουσαν».

Υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, ο Ρούτε «μάχεται πολύ σκληρά» για να απωθήσει τον Βίλντερς. Το VVD εμφανίζεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας 23 με 27 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150.

Τα ποσοστά του κόμματος του Βίλντερς φαίνεται να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να κερδίσει από 19 ως 23 έδρες.

Αν και η νίκη του ακροδεξιού πολιτικού μοιάζει απίθανη στα μάτια των αναλυτών, η ιδεολογία του που απευθύνεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ολλανδικού πληθυσμού «είναι εδώ για να μείνει», σύμφωνα με τη Μόνικα Σίε Ντχιάν Χο διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM