MI6: Το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη όσο η Ρωσία ισοπεδώνει τη Συρία

MI6: Το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη όσο η Ρωσία ισοπεδώνει τη Συρία Facebook Twitter
EPA/ZOUHIR AL SHIMALE
0

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύονται την αναταραχή από τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία, για να σχεδιάσουν επιθέσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Άλεξ Γιάνγκερ, σε μια σπάνια συνέντευξη σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά της MI6 στην καρδιά του Λονδίνου.

Η απειλή μιας επίθεσης «χωρίς προηγούμενο» πλανάται πάνω από τη Βρετανία εξαιτίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του πολέμου που μαίνεται στη Συρία, τόνισε, προσθέτοντας πως «η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 12 τρομοκρατικές συνωμοσίες στη Βρετανία από τον Ιούνιο του 2013».

«Τη στιγμή που εγώ μιλάω, οι άκρως οργανωμένες δομές σχεδιασμού επιθέσεων στο εξωτερικό του Ντάες (Ισλαμικού Κράτους), παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική απειλή, καταστρώνουν συνωμοσίες προκειμένου να διαπράξουν βίαιες ενέργειες εναντίον της Βρετανίας και των συμμάχων μας χωρίς καν να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία», σημείωσε.

  

«Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο απυρόβλητο της απειλής που προέρχεται από αυτά τα εδάφη όσο διαρκεί αυτός ο εμφύλιος», υπογράμμισε ο Άλεξ Γιάνγκερ. Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία παραμένει από τον Αύγουστο του 2014 «σοβαρό», το τέταρτο μεγαλύτερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα. Μπροστά σε αυτήν την απειλή, «δεν μπορούμε να σηκώσουμε τη γέφυρα. Πρέπει να μεταφέρουμε τη μάχη στο έδαφος του εχθρού, να διεισδύσουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή», πρόσθεσε. «Για να μιλήσουμε με όρους του ποδοσφαίρου, αυτό θα επιτευχθεί με το να επιβεβαιώνουμε ότι θα παίζουμε πάντα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου μας».

Κατηγόρησε ακόμα τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι με το να αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες όλους τους αντιπάλους του συριακού καθεστώτος, αποξενώνουν ομάδες που είναι αναγκαίες και αποτρέπουν με τη στάση τους μια νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Η Ρωσία και το συριακό καθεστώς ερημοποιούν τη Συρία και αυτό το αποκαλούν ειρήνη», ανέφερε.

Ο Άλεξ Γιάνγκερ, ένας πρώην στρατιωτικός που εισήλθε το 1991 στη MI6, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ερωτώμενος σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην «ειδική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον. «Με ρωτούν συχνά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων πολιτικών αλλαγών του 2016, το Brexit, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, επί αυτών των σχέσεων [...] Η απάντησή μου, αυτό που εγώ βλέπω, που αναμένω, είναι η συνέχεια. Πρόκειται για σχέσεις που υφίστανται εδώ και καιρό και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας είναι ισχυρές», υπογράμμισε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM