Η Αυστρία ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμο ή και φυλακή για τους μετανάστες που λένε ψέματα στις αρχές

Η Αυστρία ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμο ή και φυλακή για τους μετανάστες που λένε ψέματα στις αρχές Facebook Twitter
0

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φυλακίζει ή θα επιβάλλει πρόστιμο σε αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα στις αρχές, ένα μέτρο που έχει σκοπό εν μέρει να αποθαρρύνει τους μετανάστες από την προσπάθεια να εγκατασταθούν στη χώρα.


Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει στις αρχές να τιμωρούν τους αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους –για παράδειγμα υποδυόμενοι τους Σύρους έτσι ώστε το αίτημά τους να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό– επιβάλλοντάς τους πρόστιμο που φθάνει έως και τα 5.000 ευρώ ή στέλνοντάς τους για τρεις εβδομάδες στη φυλακή.


Όσοι παραμένουν στην Αυστρία παρότι έχουν εντολή να φύγουν είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν τα 15.000 ευρώ ή με έξι εβδομάδες φυλάκιση, ανέφερε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP), το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO).


Η κεντρώα κυβέρνηση έχει καταστήσει πιο αυστηρούς φέτος τους μεταναστευτικούς νόμους. Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), ο υποψήφιος του οποίου Νόρμπερτ Χόφερ ήταν υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με περίπου 33% για μήνες.


"Οπωσδήποτε αυτά (τα μέτρα) αποτελούν εν μέρει ένα μήνυμα", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας του OVP Χάραλντ Μάρερ, όταν ρωτήθηκε αν ο νόμος έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες. "Τι είδος κράτος δικαίου θα είχαμε στη δημοκρατία αν λέγαμε ότι δεν τιμωρούμε τέτοια πράγματα;"


Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.


Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, έχουν επίσης υιοθετήσει αυστηρότερους νόμους για το άσυλο ή έχουν εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες, καθώς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό κατανομής των μεταναστών μεταξύ τους.


Το κόμμα των Πρασίνων άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ζήτησε το κόστος της αποδοχής των αιτούντων άσυλο να κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σταματήσετε τον εθνικιστικό ανταγωνισμό για το ποιος θα αποθαρρύνει περισσότερο τους αιτούντες άσυλο", δήλωσε ο Άλεβ Κόρουν από τους Πρασίνους.

Η Αυστρία έχει ανακοινώσει ένα όριο στον αριθμό αιτήσεων ασύλου που θα δεχθεί και το οποίο φθάνει τις 37.500 φέτος, καθώς είχε δεχθεί 90.000 αιτούντες άσυλο πέρυσι.


Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι είχε λάβει 37.000 αιτήσεις ασύλου έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά έχει καταμετρήσει μόνο 30.000 ως σχετικές καθώς απορρίπτει ορισμένες υποθέσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που θεωρεί ότι θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας σε άλλες χώρες.


Ένας υπουργός του SPO δήλωσε πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα χρειαστούν φέτος ή το επόμενο έτος, όταν το όριο πέσει στις 35.000, καθώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα παραμείνει κάτω από το όριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM