Ξαφνική επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στην Άγκυρα

Ξαφνική επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στην Άγκυρα Facebook Twitter
0
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ βρίσκεται στην Αγκυρα για μία επίσκεψη-αστραπή στον προβληματικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον για να επιστήσει την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη συμμετοχή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την ώρα που η πολεμική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εισέρχεται σε κρίσιμη φάση με την μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με ανησυχία την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ.
Η Αγκυρα απαιτεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της Μοσούλης συναντώντας την ισχυρή αντίσταση της Βαγδάτης.
Στη διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο συμμάχων της, η Ουάσινγκτον ζητεί από την Αγκυρα να μην αναμειχθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ χωρίς να έχει το πράσινο φως της Βαγδάτης.
Ο σεβασμός της ιρακινής κυριαρχίας αποτελεί «σημαντική αρχή» που είναι σεβαστή από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού, τόνισε σήμερα ο Αστον Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα.
Αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν κατονομάζεται παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει σαφής ως προς το ότι «καμία στρατιωτική δύναμη δεν πρέπει να επιχειρεί σε ιρακινό έδαφος εάν δεν έχει προσκληθεί.
«Εχουμε καταβάλει παρασκηνιακά προσπάθειες για να επιτύχουμε κοινό τόπο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ιρακινούς για το πώς θα προχωρήσουμε στην επιχείρηση της Μοσούλης», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Αστον Κάρτερ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο πριν από τις συνομιλίες του στην Άγκυρα και αρκέσθηκε να πει ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι τόσο με το Ιράκ, όσο και με την Τουρκία.
«Είναι και οι δύο στενοί μας φίλοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας, πρόκειται για σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και θέλουμε όλοι να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον στόχο, που είναι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, διότι αποτελεί απειλή και για τους τρεις μας».
Αλλο σημείο αμερικανο-τουρκικής τριβής, η εχθρική στάση της Αγκυρας απέναντι στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) , συμμάχου των ΗΠΑ, δυνάμεις που η Ουάσινγκτον θεωρεί αποφασιστικής σημασίας στις επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 160 έως 200 μαχητές των YPG σκοτώθηκαν σε επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας κατά θέσεών τους στη βόρεια Συρία.
Ο Αστον Κάρτερ αρνήθηκε να σχολιάσει το «επεισόδιο» αυτό.
«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη», επέμεινε να απαντά στους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν από την προσγείωση στην Αγκυρα.
 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM