Ο Ντουτέρτε «χωρίζει» τις Φιλιππίνες από τις ΗΠΑ και στρέφεται στην Κίνα

Ο Ντουτέρτε «χωρίζει» τις Φιλιππίνες από τις ΗΠΑ και στρέφεται στην Κίνα Facebook Twitter
0

Την «απομάκρυνση» των Φιλιππίνων από την ιστορική συμμαχία με τις ΗΠΑ και τη στροφή προς την Κίνα ανακοίνωσε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

«Η Αμερική έχασε», είπε ο κ. Ντουτέρτε, σε ένα φόρουμ με επιχειρηματίες από την Κίνα και τις Φιλιππίνες στο «Μέγαρο του Λαού».

«Έχω ευθυγραμμιστεί με το ιδεολογικό σας ρεύμα και ίσως επισκεφτώ τη Ρωσία για μιλήσω στον [πρόεδρο] Πούτιν και να του πω ότι είμαστε εμείς οι τρεις- Κίνα, Φιλιππίνες, Ρωσία- απέναντι στον κόσμο. Είναι ο μόνος τρόπος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι Φιλιππίνες είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους της Κίνας στις διεκδικήσεις που αξιώνει στη Νότια Σινική Θάλασσα, επομένως η σύμπλευση των δύο χωρών αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του Πεκίνου στην περιοχή.

Ο Ντουτέρτε έφτασε σήμερα στο Πεκίνο, με αντιπροσωπεία τουλάχιστον 200 επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες γι' αυτό που ονομάζει ως «μια νέα εμπορική συμμαχία», σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί δραματικά.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μήνες μετά την έκδοση απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ σηματοδοτεί ουσιαστική στροφή της εξωτερικής πολιτικής των Φιλιππίνων, μετά την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία της χώρας, στις 30 Ιουνίου 2016.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ντουτέρτε, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε στην Κίνα θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην «ολική βελτίωση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Αδύνατη» κάθε συμφωνία για επιστροφή της βάσης Μπαγκράμ, απαντά η Καμπούλ στις απειλές Τραμπ

«Συμφωνία έστω και για ένα τετραγωνικό εκατοστό του αφγανικού εδάφους είναι αδύνατη» τόνισε ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν
LIFO NEWSROOM
Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Διεθνή / Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέδεσε το περιστατικό με μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι όποιος είναι διαφορετικός από εσένα πρέπει να ανατρέπεται»
LIFO NEWSROOM
Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Διεθνή / Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Σύμφωνα με την αστυνομία της Γκλέντειλ, πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας της Turning Point USA, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα του σταδίου
LIFO NEWSROOM
«Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Διεθνή / «Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Τραμπ ζήτησε δημόσια από την υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, λέγοντας «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο, καταστρέφεται η φήμη και η αξιοπιστία μας»
LIFO NEWSROOM
Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Διεθνή / Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την Τρίτη, όπου θα τεθεί και η σοβαρή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από τρία ρωσικά MiG-31 την Παρασκευή
LIFO NEWSROOM
Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Διεθνή / Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Ο χρήστης του TikTok ανεβάζει τα βίντεο χαρακτηρίζοντάς τα ως «ειρηνική πράξη διαμαρτυρίας» με στόχο να μην «κανονικοποιηθεί» η εικόνα ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM