Συνελήφθη στην Ταϊλάνδη ο ακτιβιστής που έγινε σύμβολο στο «Κίνημα της Ομπρέλας» στην Κίνα

Συνελήφθη στην Ταϊλάνδη ο ακτιβιστής που έγινε σύμβολο στο «Κίνημα της Ομπρέλας» στην Κίνα Facebook Twitter
0

Ο Joshua Wong, ο ακτιβιστής που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2014 , συνελήφθη μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi στην Μπανγκόκ, μεταδίδει το BBC.

Το πολιτικό κόμμα Wong Demosistō στο οποίο ανήκει, υποστήριξε ότι είχε ταξιδέψει στην Μπανγκόκ, μετά από πρόσκληση να μιλήσει σε Πανεπιστήμιο της πόλης σχετικά με την εκστρατεία του για τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση της σύλληψης.


Ωστόσο οι στρατιωτικοί ηγέτες που είναι στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2014, φέρονται να είπαν πως η σύλληψή του έγινε από τις υπηρεσίες μεταναστεύσεις.


Ο Wong ήταν στο επίκεντρο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εναντίον της κινεζικής επιρροής, η οποία έγινε γνωστή ως το κίνημα της ομπρέλας που κράτησαν για περίπου τρεις μήνες. Το κίνημα ζητούσε εκλογές, ανεξάρτητες από την επιρροή της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας.

Συνελήφθη στην Ταϊλάνδη ο ακτιβιστής που έγινε σύμβολο στο «Κίνημα της Ομπρέλας» στην Κίνα Facebook Twitter
Ο Wong στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ


Η 19χρονος ακτιβιστής είχε προσκληθεί από τον το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 40ης επετείου της σφαγής των φοιτητών το 1976. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι ταϊλανδικές αρχές έλαβαν μια επιστολή από την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με την επίσκεψη του Wong.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Wong θα επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, την Τετάρτη το απόγευμα και επί του παρόντος κρατείται στο αεροδρόμιο. Οι υπάλληλοι μετανάστευσης στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι του απαγόρευσαν την είσοδο στην Ταϊλάνδη και πως θα σταλεί πίσω στο Χονγκ Κονγκ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε σύντομη δήλωση ότι είχε γνώση της σύλληψης του Wong, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν η Κίνα ζήτησε από την Ταϊλάνδη να γίνει η κράτησή του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, δήλωσε στους Straits Times πως η κυβέρνησή του δεν "δεν απαγορεύει την έκφραση προσωπικών απόψεων σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ταϊλάνδη". Πρόσθεσε πως το υπουργείο εξετάζει γιατί απαγορεύτηκε στον Wong η είσοδος στην Ταϊλάνδη και είπε ότι η απόφαση αυτή φέρεται να έχει παρθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

Η κράτησης του Wong αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των στενότερων δεσμών μεταξύ στρατιωτικού καθεστώτος της Ταϊλάνδης και του Κομμουνιστικού κυβερνήτες της Κίνας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

Διεθνή / Ιράν: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης

Πρόκειται για τον διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς και έναν διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό - Βίντεο των IDF
LIFO NEWSROOM
Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντή τοπικού σχολείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM