ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Κύπρος: Το νησί της Αφροδίτης και των (πολιτικών) γάμων

Κύπρος: Το νησί της Αφροδίτης και των (πολιτικών) γάμων Facebook Twitter
Στον Λίβανο και το Ισραήλ δεν υπάρχει η εναλλακτική του πολιτικού γάμου.
0

Η Ρέιτσελ και ο Αμπντούλ Καντέρ είναι από τον Λίβανο. «Είμαι χριστιανή και είναι μουσουλμάνος», λέει η νεαρή κοπέλα στην κάμερα του BBC. «Ήρθαμε εδώ για να παντρευτούμε, καθώς στον Λίβανο δεν έχουμε την εναλλακτική του πολιτικού γάμου».


Το ζευγάρι δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο που ταξιδεύει στην Κύπρο για να παντρευτεί. Χιλιάδες άνθρωποι που επιθυμούν το ίδιο συρρέουν στο νησί για να αποφύγουν τον θρησκευτικό γάμο, ειδικά όταν προέρχονται από διαφορετικό θρήσκευμα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για πάνω από 3.000 γάμους ζευγαριών από τη Μέση Ανατολή, νούμερο μάλιστα με ανοδική πορεία.

Είναι καταφύγιο χιλιάδων ερωτευμένων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους με τον γάμο, ένας τόπος στον οποίο μπορούν να παντρευτούν τον άνθρωπο που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν.

Συν τοις άλλοις, η Κύπρος, εκτός από το ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά μια σύντομη πτήση για όσους πηγαίνουν εκεί από τον Λίβανο ή το Ισραήλ.


Σύμφωνα με την Αντιγόνη Καποδίστρια, από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, όλα τα ζευγάρια που πηγαίνουν στην Κύπρο από αυτές τις χώρες μένουν στο νησί το πολύ τρεις μέρες. «Έρχονται για να παντρευτούν και επιστρέφουν. Έρχονται για τις απλές, γρήγορες και κυρίως νόμιμες διαδικασίες που αφορούν την ένωσή τους», λέει.

Σημαντικό είναι να ληφθεί υπόψη και κάτι άλλο: ανάμεσα στους Ισραηλινούς που μετανάστευσαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση υπάρχουν περίπου 350.000 που δεν μπορούν να παντρευτούν στην πατρίδα τους γιατί δεν αναγνωρίζονται ως Εβραίοι από τις επίσημες θρησκευτικές αρχές του Ισραήλ. Συνεπώς, και γι' αυτούς ο γάμος στην Κύπρο, ακόμη και μαζικά, μαζί με εκατοντάδες άλλα ζευγάρια, είναι μονόδρομος.

Κύπρος: Το νησί της Αφροδίτης και των (πολιτικών) γάμων Facebook Twitter
Οι εκστρατείες για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου σε χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται...


Αυτό έκαναν ο Ρατζ και η Ορ, με καταγωγή από το Ισραήλ, αφού υπάρχουν πολλά ακόμη ζευγάρια από τη Μέση Ανατολή που εννοούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.


«Είπαμε, ας πάμε να παντρευτούμε στην Κύπρο. Γιατί δεν θέλαμε να παντρευτούμε με θρησκευτικό γάμο, ωστόσο επιθυμούσαμε να κρατήσουμε κάποια από τα γαμήλια έθιμα της πατρίδας μας (σ.σ.: να σπάσει ο γαμπρός με το πόδι του ένα ποτήρι τυλιγμένο σε πετσέτα για να ξορκίσει κάθε κακό από το νέο σπιτικό που δημιουργείται). Οπότε αυτό το κάναμε», λέει το ζευγάρι.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η Κύπρος ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς και του έρωτα. Σήμερα, λοιπόν, το ίδιο νησί είναι καταφύγιο χιλιάδων ερωτευμένων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τον έρωτά τους με τον γάμο, ένας τόπος στον οποίο μπορούν να παντρευτούν τον άνθρωπο που θέλουν με τον τρόπο που θέλουν.


Στο μεταξύ, οι εκστρατείες για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου σε χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται. Μέχρι να συμβεί αυτό, για τα περισσότερα ζευγάρια με καταγωγή από αυτές η Κύπρος θα αποτελεί μια απλή και νόμιμη λύση.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM