Στην Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Στην Τουρκία βρίσκεται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όπου και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τους υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί και την τουρκική εθνοσυνέλευση. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου ο γ.γ. να εκφράσει τη συμπαράσταση της Συμμαχίας προς την Τουρκία με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αντικείμενα των συνομιλιών θα είναι «η απειλή των οργανώσεων FETO και PYD, οι εξελίξεις στην περιοχή και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία». Εδώ και καιρό, το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν αναφέρεται στην Τουρκία ως FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ). Το PYD είναι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί σύμμαχο στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», αλλά η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι στόχος των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί εντός του εδάφους της Συρίας εδώ και μέρες είναι, εκτός από το «Ισλαμικό Κράτος» και η οργάνωση PYD. Για την ακρίβεια η Άγκυρα απαιτεί, το ΡΥD να περιοριστεί σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Πάντως στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το «Ισλαμικό Κράτος» δεν κατονομάζεται μεταξύ των αντικειμένων των επαφών του Στόλτενμπεργκ. Άλλο ένα σημείο που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι το πρόβλημα που υπάρχει από τον περασμένο Μάιο μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, καθώς η πρώτη δεν δίνει άδεια σε βουλευτές της δεύτερης να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει στη Νατοϊκή βάση στο Ίντζιρλικ και επιχειρεί εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Κι αυτό ως αντίδραση στην απόφαση που έλαβε η γερμανική βουλή τον περασμένο Μάιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM