Νέο φάρμακο για το άσθμα εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των ασθενών

Νέο φάρμακο για το άσθμα εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των ασθενών Facebook Twitter
0

Ένα νέο φάρμακο για το άσθμα, που βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ασθένειας και να μειώσει τον αριθμό των θανάτων, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

 

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας έχει αλλάξει ελάχιστα την τελευταία 20ετία: όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα τα συμπτώματά τους βασίζονται στους εισπνευστήρες ή χρησιμοποιούν στεροειδή, τα οποία όμως μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, σε διαβήτη, οστεοπόρωση και υπέρταση.

 

Μόνο στη Βρετανία, 500.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από σοβαρή ή μέτρια μορφή άσθματος. Η ανάπτυξη του νέου φαρμάκου, του Fevipiprant, θα δώσει την ευκαιρία στους μισούς από αυτούς, όσους παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα, να λαμβάνουν απλώς ένα χάπι δυο φορές την ημέρα, αντί να βασίζονται στις παλαιότερες μεθόδους. Από τη νέα θεραπεία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν και οι άλλοι 250.000 ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

 

Οι ειδικοί που επέβλεψαν την τελευταία κλινική μελέτη του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι ασθενείς μια κρίση και να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

 

"Αυτό το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη μελλοντική θεραπεία του άσθματος", εξήγησε ο Κρις Μπράιτλινγκ, ο ερευνητής και καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ που ήταν επικεφαλής της μελέτης. "Είμαι ενθουσιασμένος από το πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι και για τη δυνατότητά του να μειώσει την ανάγκη να λαμβάνουν οι ασθενείς στεροειδή. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτά τα φάρμακα, κάτι που θα έκανε μεγάλη διαφορά για αυτούς", εξήγησε.

 

Στην κλινική μελέτη του Fevipiprant διαπιστώθηκε ότι η χορήγησή του οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό των συμπτωμάτων του άσθματος, σε βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και σε μείωση των πνευμονικών λοιμώξεων.

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με άσθμα στη Βρετανία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το χλώριο στις πισίνες και τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής πιστεύεται ότι είναι ορισμένοι από τους παράγοντες εμφάνισης της ασθένειας.

 

Σύμφωνα με τον Μπράιτλινγκ, εάν οι επόμενες μελέτες επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες του νέου φαρμάκου, το Fevipiprant θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά "σε περισσότερα από δύο αλλά σε λιγότερα από τρία χρόνια".

 

Η κλινική δοκιμή που έγινε στο Λέστερ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Βρετανίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, την κατασκευάστρια του Fevipiprant. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 61 ασθενείς όμως σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μπράιτλινγκ έχει ξεκινήσει άλλη μία κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή 850 ασθενών (τα αποτελέσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν το 2018) ενώ σχεδιάζονται και άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα και τις ενδεχόμενες παρενέργειες του φαρμάκου.

 

(Πηγή: The Guardian)

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εγκέφαλος του άνδρα συρρικνώνεται πιο γρήγορα από αυτόμ της γυναίκας

Τech & Science / Ο εγκέφαλος του άνδρα συρρικνώνεται πιο γρήγορα από αυτόν της γυναίκας

Αναλύοντας πάνω από 12.000 απεικονίσεις εγκεφάλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ανδρών παρουσιάζει πιο απότομη μείωση όγκου σε διάφορες περιοχές με την πάροδο του χρόνου
LIFO NEWSROOM
Αντικαταθλιπτικά: Ποια φάρμακα επηρεάζουν περισσότερο βάρος, πίεση και παλμούς

Τech & Science / Αντικαταθλιπτικά: Ποια φάρμακα επηρεάζουν περισσότερο βάρος, πίεση και παλμούς

Για πρώτη φορά, οι παρενέργειες των διαφορετικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ταξινομούνται και συγκρίνονται μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας τεράστιες διαφορές από σκεύασμα σε σκεύασμα
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Γυναίκα έπαιξε κλαρινέτο κατά τη διάρκεια χειρουργείου για τη νόσο Πάρκινσον

Τech & Science / Βρετανία: Γυναίκα έπαιξε κλαρινέτο κατά τη διάρκεια χειρουργείου για τη νόσο Πάρκινσον - Τα αποτελέσματα

Η 65χρονη ασθενής υποβλήθηκε σε βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του Πάρκινσον, όπως βραδυκινησία και μυϊκή ακαμψία
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κουνούπια στην Ισλανδία

Τech & Science / Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κουνούπια στην Ισλανδία

Ανακαλύφθηκαν σε μία από τις ελάχιστες περιοχές του κόσμου όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν κουνούπια - Η Ισλανδία θερμαίνεται με ρυθμό τέσσερις φορές ταχύτερο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο
LIFO NEWSROOM