ΗΠΑ-ΕΕ: Οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται και δυσανασχετούν με τους πρόσφυγες

ΗΠΑ-ΕΕ: Οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται και δυσανασχετούν με τους πρόσφυγες Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η έλευση προσφύγων θα αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων στις χώρες τους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα στα ανατολικά κράτη, τους θεωρούν βάρος στην οικονομία της χώρας τους.

Το Ερευνητικό Κέντρο Pew, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βρήκε ότι το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι "οι πρόσφυγες θα αυξήσουν την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας" είναι, μεταξύ άλλων χωρών, 46% στη Γαλλία, 52% στη Βρετανία, 61% στη Γαλλία, 71% στην Πολωνία και 76% στην Ουγγαρία.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ηγούνται στην κριτική ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρονιά που διανύουμε να κατανείμει όσους αιτούν άσυλο - κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ - σε διάφορες χώρες-μέλη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε τις πόρτες της σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα της πέρσι, δήλωσε χθες ότι οι ισλαμιστές μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει το κύμα των προσφύγων να διεισδύσουν στην Ευρώπη. Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες φέρονται ότι προήλθαν από τη Συρία.

Σε ερώτηση του Κέντρου Pew εάν οι πρόσφυγες αποτελούσαν βάρος στην οικονομία γιατί παίρνουν δουλειές και επιδόματα, οι ερωτηθέντες στις 10 χώρες της έρευνας κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος γνωμών - από τους 31% των Γερμανών στους 82% των Ούγγρων που συμφωνούν. Από τους Ιταλούς, 47% θεώρησαν ότι οι πρόσφυγες έχουν μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για εγκλήματα στη χώρα τους από άλλες ομάδες πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά των Σουηδών και Ούγγρων ήταν παραπλήσια αλλά χαμηλότερα. Από τους Ισπανούς όμως, μόνο 13% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με αυτή την άποψη.

Ερωτηθέντες για την άποψή τους περί των μουσουλμάνων, περίπου δύο-τρίτα των Πολωνών, Ελλήνων, Ιταλών και Ούγγρων είπαν ότι είχαν αρνητική άποψη γιά αυτούς, ενώ με την άποψη αυτή συμφώνησαν λιγότερο από το ένα τρίτο των Γάλλων, των Γερμανών και των Βρετανών.

Τα στοιχεία του Κέντρου Pew έδειξαν και τις διαχρονικές διαφορές σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, το 2005 στη Γερμανία, μόνο 9% του πληθυσμού πίστευε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες ήθελαν να υιοθετήσουν τοπικές συνήθειες, ενώ τώρα το ποσοστό που το πιστεύει αυτό είναι 32%. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 43%, από το 36% που ήταν το 2005.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM