Ισημερινός: Στους 350 οι νεκροί από το σεισμό των 7,8 ρίχτερ

Ισημερινός: Στους 350 οι νεκροί από το σεισμό των 7,8 ρίχτερ Facebook Twitter
0

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τον Ισημερινό ανέρχονται πλέον στους 350.

Τουλάχιστον 2.068 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη δόνηση που είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν κτίρια, να καταστραφούν δρόμοι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Από το Πορτοβιέχο, απ' όπου ανακοίνωσε τον νεώτερο απολογισμό, ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Στην κατεστραμμένη, παραλιακή πόλη Πεδερνάλες, οι επιζώντες πέρασαν τη νύχτα τους καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες ή σε στρώματα που είχαν ρίξει στο έδαφος, δίπλα στα ισοπεδωμένα σπίτια τους. Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν τους σκοτεινούς δρόμους ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να συνεχίσουν το έργο τους.

Σε μια γειτονιά, πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν σε ένα εν μέρει γκρεμισμένο σπίτι, αναζητώντας τρία παιδιά και έναν άνδρα που έχουν παγιδευτεί μέσα. «Τα ξαδερφάκια μου είναι εκεί. Προηγουμένως ακούγαμε θορύβους, κραυγές. Πρέπει να τους βρούμε» είπε ένας 18χρονος την ώρα που οι πυροσβέστες έψαχναν στα συντρίμμια.

Στο γήπεδο της πόλης, που έχει παραμείνει ανέπαφο, έχουν στηθεί σκηνές. Σε ορισμένες συγκεντρώνονται τα πτώματα, σε άλλες γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ή μοιράζουν νερό, τρόφιμα και κουβέρτες στους σεισμόπληκτους. Πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους με επιδέσμους, αλλά όσοι έχουν υποστεί σοβαρότερους τραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο Κορέα βρισκόταν στην Ιταλία όταν σημειώθηκε ο σεισμός και επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα. «Ο Ισημερινός επλήγη πολύ σκληρά», είπε το βράδυ της Κυριακής, σε ένα διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Περίπου 230 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση.

Σχεδόν 130 κρατούμενοι στις φυλακές Ελ Ροντέο του Πορτοβιέχο εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή και το χάος και δραπέτευσαν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι 35 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM
Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM