ΑΘΗΝΑ

Ένοχος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς

Ένοχος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς Facebook Twitter
EPA/Michael Kooren
1

Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Ο 70χρονος Κάραζιτς δεν ομολόγησε την ενοχή του και επέμεινε ότι οι ενέργειές του είχαν ως στόχο την προστασία των Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Κάραζιτς αντιμετώπισε δύο κατηγορίες γενοκτονίας, πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερις κατηγορίες για παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας των Σέρβων το διάστημα 1992-1996. Ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) δεν βρήκε κανένα στοιχείο της γενοκτονίας σε πόλεις της Βοσνίας, όπως αναγνώστηκε νωρίτερα στην ετυμηγορία.

«Πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων εναντίον Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας στους δήμους της Βοσνίας, αλλά ο Κάρατζιτς «δεν ευθύνεται για γενοκτονία», είπε ο προεδρεύων δικαστής Ο-Γκον Κβον.

Η  ετυμηγορία είναι το αποτέλεσμα μιας δίκης σχεδόν πέντε ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάραζιτς καταζητείτο αρκετά χρόνια και βρέθηκε να ζει μεταμφιεσμένος σε περιοχή της Σερβίας. Οι σερβικές δυνάμεις τον παρέδωσαν στους δικαστές.

Περισσότερο από 20 χρόνια αφότου  τα όπλα σίγησαν στη Βοσνία, ο Κάρατζιτς εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στις ελεγχόμενες από τους Σέρβους περιοχές της χώρας, και η ετυμηγορία είναι απίθανο να συμβάλει στο συγκερασμό των συνεχών βαθέων διαιρέσεων στη Βοσνία και την γύρω περιοχή, επισημαίνει ο «Guardian».

1

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια