Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter
0



Στις 17 Ιανουαρίου, ο  Rohith Chakravarathi Vemula, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας, κρεμάστηκε από ένα ανεμιστήρα οροφής στο δωμάτιο ενός ξενώνα που ανήκε σε φίλο του.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Vemula και τέσσερις από τους φίλους του, όλοι Dalits και συνδεδεμένοι με μια πανεπιστημιακή πολιτική ομάδα που ονομάζεται Ambedkar Students Association, εκδιώχτηκαν από τον ξενώνα τους μετά από αίτημα του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές που δεν διέθεταν τα μέσα για την παροχή ιδιωτικών κατοικιών, έστησαν σκηνές  μπροστά από το πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τον «κοινωνικό αποκλεισμό» τους. 

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Οι Dalit, θεωρούνται ότι είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής βαθμίδας της Ινδίας και αντιμετωπίζονται ως τελετουργικά ακάθαρτοι, ικανοί μόνο για δουλειές όπως η συλλογή σκουπιδιών, το καθάρισμα των δρόμων, η  αποτέφρωση των νεκρών σωμάτων, και τη διάθεση των αποβλήτων του ανθρώπου.

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Στο  παραδοσιακό σύστημα των καστών που εξακολουθεί να έχει επιρροή στον  ινδουιστικό πληθυσμό της Ινδίας, οι άνθρωποι που γεννιούνται στην κάστα των Dalit, θα πρέπει να παλέψουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Rohith και οι φίλοι του είχαν εμπλακεί σε μια αντιπαλότητα μεταξύ των σπουδαστών για τις κοινωνικές ομάδες. Ο ηγέτης της φοιτητικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησε τους πέντε φοιτητές ότι του επιτέθηκαν, οδηγώντας στο σχηματισμό επιτροπής έρευνας από τον διευθυντή του πανεπιστημίου.

Μετά την αυτοκτονία του Rohith Chakravarathi Vemula διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο, με τους διαδηλωτές να ισχυρίζονται ότι οι αποβολές των πέντε «υπαγορεύτηκαν» στην ουσία από μια σειρά επιστολών που στάλθηκαν από δύο υπουργούς, με τις οποίες οι φοιτητές Dalit χαρακτηρίζονταν «αντεθνικοί» και «κάστες».

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Η αναταραχή συνεχίζεται, καθώς φοιτητές υποστηρίζουν ότι η αποβολές που είχαν ως συνέπεια την αυτοκτονία του ενός φοιτητή ήταν άλλη μια περίπτωση διακρίσεων εις βάρος των Ντάλιτ στην πανεπιστημιούπολη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM