Μόσχα προς Άγκυρα: Να συλλάβετε τον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο πιλότο

Μόσχα προς Άγκυρα: Να συλλάβετε τον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο πιλότο Facebook Twitter
0

Να συλλάβει έναν Τούρκο τον οποίο κατηγορεί ότι σκότωσε τον Ρώσο πιλότο, που χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 στον εναέριο χώρο πάνω από τη συριακή μεθόριο την 24η Νοεμβρίου απαίτησε σήμερα από την Άγκυρα η ρωσική κυβέρνηση.

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη του Αλπασλάν Τσελίκ, όπως επίσης και των συνεργών του και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Αλπασλάν Τσελίκ, υπήκοος Τουρκίας που πολεμά μαζί με τους Τουρκμένους αντάρτες στη Συρία, επισήμανε ότι «η συνείδησή του δε μπορεί να βαρύνεται από (την ανάμνηση) κάποιου που έριχνε βόμβες εναντίον των Τουρκμένων αμάχων καθημερινά», αναφερόμενος στον Ρώσο πιλότο.


Η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τον Νοέμβριο τη Μόσχα ότι βομβάρδιζε «χωριά Τουρκμένων αμάχων», μιας τουρκόφωνης μειονότητας της Συρίας. 

«Η εκδίκηση είναι το πιο φυσικό δικαίωμα» τόνισε ο Τσελίκ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ότι πυροβόλησε ή διέταξε να πυροβολήσουν τον πιλότο. Ο ίδιος «ομολόγησε την άμεση εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου», υποστήριξε η Ζαχάροβα σε ένα δελτίο τύπου. «Δεν μετάνιωσε για τις ενέργειές του» σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε «την έκπληξη και αγανάκτηση» της Μόσχας όταν είδε ότι «μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέφερε βήμα σε δολοφόνους και τρομοκράτες προκειμένου να κομπάσουν για τα εγκλήματά τους και να προωθήσουν το μίσος εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μέσω μιας εθνικιστικής ιδεολογίας».


Την 24η Νοεμβρίου, τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα Σουχόι Su-24. Ο ένας εκ των δύο πιλότων δέχθηκε πυρά αφού είχε χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του, ο δεύτερος διασώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν από κοινού οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας.


Το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Διεθνή / Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Ghosts of Alderney, οι Γερμανοί φρουροί του στρατοπέδου Sylt συνήθιζαν κάθε Κυριακή να επιλέγουν περίπου δώδεκα άνδρες από τους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Διεθνή / Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως δύο έφηβοι οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικης κοπέλας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Διεθνή / Ο Τραμπ ενισχύει τις δυνάμεις στο Λος Άντζελες με 2.000 εθνοφρουρούς και 700 πεζοναύτες εν μέσω ταραχών

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, χαρακτήρισε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων "κατάχρηση εξουσίας" και ανακοίνωσε αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM