Μόσχα προς Άγκυρα: Να συλλάβετε τον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο πιλότο

Μόσχα προς Άγκυρα: Να συλλάβετε τον Τούρκο που σκότωσε τον Ρώσο πιλότο Facebook Twitter
0

Να συλλάβει έναν Τούρκο τον οποίο κατηγορεί ότι σκότωσε τον Ρώσο πιλότο, που χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 στον εναέριο χώρο πάνω από τη συριακή μεθόριο την 24η Νοεμβρίου απαίτησε σήμερα από την Άγκυρα η ρωσική κυβέρνηση.

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη του Αλπασλάν Τσελίκ, όπως επίσης και των συνεργών του και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.


Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Αλπασλάν Τσελίκ, υπήκοος Τουρκίας που πολεμά μαζί με τους Τουρκμένους αντάρτες στη Συρία, επισήμανε ότι «η συνείδησή του δε μπορεί να βαρύνεται από (την ανάμνηση) κάποιου που έριχνε βόμβες εναντίον των Τουρκμένων αμάχων καθημερινά», αναφερόμενος στον Ρώσο πιλότο.


Η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τον Νοέμβριο τη Μόσχα ότι βομβάρδιζε «χωριά Τουρκμένων αμάχων», μιας τουρκόφωνης μειονότητας της Συρίας. 

«Η εκδίκηση είναι το πιο φυσικό δικαίωμα» τόνισε ο Τσελίκ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ότι πυροβόλησε ή διέταξε να πυροβολήσουν τον πιλότο. Ο ίδιος «ομολόγησε την άμεση εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου», υποστήριξε η Ζαχάροβα σε ένα δελτίο τύπου. «Δεν μετάνιωσε για τις ενέργειές του» σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε «την έκπληξη και αγανάκτηση» της Μόσχας όταν είδε ότι «μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέφερε βήμα σε δολοφόνους και τρομοκράτες προκειμένου να κομπάσουν για τα εγκλήματά τους και να προωθήσουν το μίσος εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μέσω μιας εθνικιστικής ιδεολογίας».


Την 24η Νοεμβρίου, τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα Σουχόι Su-24. Ο ένας εκ των δύο πιλότων δέχθηκε πυρά αφού είχε χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του, ο δεύτερος διασώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν από κοινού οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας.


Το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM