Σάκης Σερέφας

Σάκης Σερέφας Facebook Twitter
0
1

Ντάριν Μακ Μάχον: Ευτυχία (μια ιστορία...),
μτφρ. Νατάσσα Χασιώτη, Εκδ. Ενάλιος, 2009

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως την καθορίζει το πεπρωμένο και πως εξαργυρώνεται μονάχα στο ταμείο, δηλαδή στο τέλος της ζωής. Για τους Ρωμαίους σήμαινε πλούτο και εύνοια των θεών. Οι χριστιανοί την ταυτίζουν με την καλή σχέση με τον Θεό. Από την Αναγέννηση και μετά άρχισε να μετατρέπεται σε ανθρώπινο δικαίωμα. Σήμερα, την απαιτούμε με συνδικαλιστικούς αγώνες και ψυχοφάρμακα. Ποια; Την Ευτυχία! Ένα συναρπαστικό δοκίμιο γι' αυτό το αλλόκοτο πράγμα που το αποκαλούμε Ευτυχία.

2

Μαίρη Ρόατς: Απαγορευμένα Πειράματα,
μτφρ. Βικτωρία Τζούμα, Εκδ. Αβγό, 2009

Ποια είναι η διάσημη γυναίκα, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας, η οποία μετατόπισε την κλειτορίδα της με χειρουργική επέμβαση έτσι ώστε να κατακτήσει τον οργασμό; Σε ποια εποχή πίστευαν πως για την ανδρική ανικανότητα φταίνε οι μάγισσες, οι οποίες κλέβουν τα πέη και τα κλείνουν σε ένα κουτί, όπου τρέφονται με βρώμη και καλαμπόκι; Πότε οι γιατροί σύστηναν επάλειψη της μύτης των υστερικών γυναικών με πολτοποιημένους κοριούς, ώστε η δυσάρεστη οσμή τους να τρομάξει τη μήτρα, αναγκάζοντας τη να σαλέψει και να επανέλθει στη σωστή θέση; Ένα βιβλίο για τους μερακλήδες του ερωτισμού.

3

Αργύρης Παλούκας: Το αλάτι πίσω από τ' αυτί (ένα ποίημα),
Εκδ. Κέδρος 2009

Τα ποιήματα δεν μπαίνουν στα λόγια, δεν μιλιούνται, δεν συστήνονται, απλώς υπάρχουν και σε υποδέχονται. Οπότε δεν διαθέτω εκείνα τα λόγια που θα μιλούσαν γι' αυτό το μαγικό ποίημα που περιέχει την απώλεια, την απουσία, τον θάνατο, το παίγνιο της ζωής. Κι έτσι αναμεταδίδω τα εναρκτήρια λόγια του: «Ο θάνατος έρχεται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις. Ο θάνατος έρχεται πάντοτε λουσμένος στο φως. (...) Ο θάνατος μαζεύει απ' τα σκουπίδια τη βροχή, τα λόγια που δεν είπαμε όταν έπρεπε».

4

Γιώργος Κακουλίδης: Η λέσχη της στιγμής,
Εκδ. Λιβάνη, 2009

Πριν από λίγες δεκαετίες, έπειτα από σχετικά νευροψυχικά πειράματα που έγιναν, υποστηρίχθηκε πως η διάρκεια της παρούσης στιγμής στον άνθρωπο δεν υπερβαίνει τα τρία δευτερόλεπτα. Δηλαδή, κάθε τρία δευτερόλεπτα ο άνθρωπος διακόπτει τη συνεχή ροή της συνείδησής του και προγραμματίζει τον εαυτό του να βιώσει τα επόμενα τρία δευτερόλεπτα-στιγμή. Σε αυτό το μυθιστόρημά του, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης αφηγείται «παραμυθιάρικα» τη μοναδικότητα των στιγμών μας, μέσα από την ιστορία μια αθηναϊκής λέσχης, τα μέλη της οποίας απαιτούν να ζουν τη ζωή τους χωρίς να παραπετούν καμιά στιγμή της. Για σκεφτείτε λίγο: πόσες από τις στιγμές της ζωής σας σήμερα δεν πήγαν αδιάβαστες στον αγύριστο;

5

Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής: Σώματα που άλλαξαν τη θωριά τους - Διαδρομές στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου,
Εκδ. Gutenberg, 2009

Όχι, μην τρομάζετε, δεν πρόκειται να γράψετε εξετάσεις μετά από την ανάγνωση αυτού του συναρπαστικού βιβλίου. Ναι, ναι, πανεπιστημιακός φιλόλογος το έχει συνθέσει, μάλιστα, ναι, Λατίνος συγγραφέας είναι ο Οβίδιος, μα δεν θυμίζει σε τίποτε τη γνωστή «κρυοκολέ» μούχλα με την οποία η φιλολογία μας έχει μέχρι σήμερα προσεγγίσει τη Λατινική Γραμματεία. Ο λατινιστής πανεπιστημιακός δάσκαλος Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής εισάγει, μεταφράζει εμμέτρως και φωτίζει δοκιμιακά είκοσι από τις δημοφιλέστερες ιστορίες των Μεταμορφώσεων του Οβίδιου, με την παιγνιώδη εμβρίθεια και το σοβαρότατο κέφι ενός δαιμόνιου γνώστη και εμμανή λάτρη του Οβίδιου. Ένα βιβλίο που μας αφορά δαιμονισμένα, καθώς όλοι ορεγόμαστε την παρενδυσία και τις πολλαπλές ταυτότητές μας. Όσοι διαφωνούν να βγουν από την τάξη.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ