Το μανιφέστο για τις γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους

Το μανιφέστο για τις γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
15

Το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε ένα μανιφέστο που περιγράφει λεπτομερώς το ρόλο των γυναικών μέσα στους κόλπους των τζιχαντιστών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως είναι «νόμιμο» για τα κορίτσια να παντρεύονται μαχητές του ΙΚ στην ηλικία των 9 ετών και δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ρόλο τους σαν σύζυγοι, μητέρες και νοικοκυρές.


Σύμφωνα με τον Independent, το 10.000 λέξεων κείμενο γραμμένο στην αραβική γλώσσα ανέβασε σε διάφορα φόρουμ τζιχαντιστών η οργάνωση Al-Khanssaa, από όπου το βρήκε ο Charlie Winter που ασχολείται με τους τζιχαντιστές της Συρίας και το μετέφρασε.


Με τίτλο «Women in the Islamic State: Manifesto and Case Study», το μανιφέστο εστιάζει στον «καθιστικό» ρόλο που οφείλουν να έχουν οι γυναίκες, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία κριτική στις γυναίκες της Δύσης, τα δικαιώματά τους και την έννοια της ισότητας.

Αν και τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φωτογραφίες με γυναίκες στρατευμένες στο ΙΚ, όπου ποζάρουν με όπλα και ζώνες με εκρηκτικά, με σκοπό να δελεάσουν κι άλλες να προσχωρήσουν στην οργάνωση, όπως προκύπτει από το μανιφέστο η αλήθεια για το τι πραγματικά τους περιμένει δεν αντιπροσωπεύει στο 100% την αλήθεια.

«Το κείμενο μπορεί να είναι υπερβολικό κι ίσως λίγο ανακριβές σχετικά με το πώς είναι η ζωή τους, αλλά σίγουρα δίνει μια πιο πλήρη εικόνα για το πώς θα έπρεπε να είναι. Αυτός είναι κι ένας λόγος που το μανιφέστο δεν κυκλοφόρησε στα αγγλικά. Γιατί περιέχει λίγο άβολες αλήθειες που δεν θα 'καθίσουν' καλά με όσα κυκλοφορούν ως τώρα στα social media και έχουν στόχο να στρατεύσουν γυναίκες της Δύσης στην οργάνωση» σχολιάζει ο Winter.

Το μανιφέστο για τις γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter

Στο μανιφέστο, οι γυναίκες της Αραβίας ενθαρρύνονται να έρθουν στη Συρίακαι το Ιράκ όπου μπορούν να ζήσουν την «καθιστική» ζωή αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του νοικοκυριού, το οποίο και είναι «θεϊκά κατοχυρωμένο δικαίωμα» σε ακολουθία με την Shariah και «τον τρόπο ζωής που διέταξε ο Θεός».

Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 7 ετών και να συνεχίζεται το πολύ μέχρι τα 15, σύμφωνα με το μανιφέστο. Η διδακτέα ύλη πρέπει να εστιάζει κυρίως σε μαθήματα για την ισλαμική θρησκεία, μελέτη του Κορανίου και της γλώσσας του και σε γνώσεις μαγειρικής, πλεξίματος και άλλα παρόμοια, που θα προετοιμάζουν τα κορίτσια για το ρόλο τους ως κέντρο του σπιτικού.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γυναίκες «να πηγαίνουν από εδώ κι από εκεί συλλέγοντας πτυχία μόνο και μόνο για να αποδείξουν πως η ευφυΐα τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών».

Σε κάποιες περιπτώσεις, λέει πως οι γυναίκες μπορούν να εγκαταλείψουν τη συζυγική στέγη για να δουλέψουν σαν γιατροί ή δασκάλες ή για προκαθορισμένη «τζιχαντιστική επίθεση» αν δεν υπάρχουν αρκετοί άνδρες να νικήσουν τον εχθρό. Ωστόσο, οποιαδήποτε δουλειά επιτρέπεται να τους πάρει μόνο τρεις μέρες από την εβδομάδα και «πρέπει να είναι κατάλληλη για εκείνη και τις δυνατότητές της και να μην χρειάζεται περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει ή που μπορεί να μην δύναται να καταφέρει».

Το Μανιφέστο, υποστηρίζοντας πως οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία έχουν υποστεί επανειλημμένα «βαρβαρότητες και βασανιστήρια», πως τις εξανάγκασαν σε φτώχεια, πως το σύστημα δικαιοσύνης τις έχει αδικήσει , τις πιέζει ακόμη πιο έντονα να προσχωρήσουν στο ΙΚ και τα «οχυρά» του.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι όμως η οδηγία σχετικά με την ηλικία που πρέπει να παντρεύονται τα μικρά κορίτσια τους τζιχαντιστές. «Είναι νόμιμο για ένα κορίτσι να παντρευτεί στα 9 της χρόνια. Τα πιο αγνά κορίτσια θα παντρευτούν στα 16 ή τα 17, ενώ είναι ακόμη νέες και ενεργείς. Οι άνδρες δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 ετών» αναφέρεται. Άλλωστε καθίσταται σαφές, πως μετά το γάμο, ο «ρόλος της γυναίκας είναι να παραμένει κρυφή και να στηρίζει την κοινωνία εκ των έσω».

Η πλαστική χειρουργική είναι απολύτως απαγορευμένη, όπως και το piercing ή «οτιδήποτε κρέμεται από τα αυτιά» και το ξύρισμα σε ορισμένα μέρη είναι επίσης απαγορευμένο. Καταστήματα μόδας και χώροι αισθητικής είναι καταδικασμένα στη φιλοσοφία των τζιχαντιστών.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM