Στα εργαστήρια μιας θυγατρικής της Lockheed ετοιμάζουν την ακριβότερη πυρηνική βόμβα του πλανήτη

Στα εργαστήρια μιας θυγατρικής της Lockheed ετοιμάζουν την ακριβότερη πυρηνική βόμβα του πλανήτη Facebook Twitter
0
Στα εργαστήρια μιας θυγατρικής της Lockheed ετοιμάζουν την ακριβότερη πυρηνική βόμβα του πλανήτη Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις του εργαστηρίου πυρηνικών όπλων Sandia Corp στο Νέο Μεξικό. Η εταιρεία είναι θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin Corp.

Μηχανικοί στο εργαστήριο πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια σχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας την B61-12, μια υψηλής τεχνολογίας προσθήκη στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Εκτός από πανίσχυρη, αυτή η νέα βόμβα αναμένεται να είναι και πανάκριβη και βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της δημοσιογραφικής ομάδας Reveal.

Σε αντίθεση με τις βόμβες βαρύτητας, τις οποίες αναμένεται να αντικαταστήσει, η B61-12 είναι μια καθοδηγούμενη πυρηνική βόμβα. Μια νέα προσθήκη στο κιτ της ουράς της, κατασκευασμένη από την Boeing, επιτρέπει στη βόμβα να χτυπήσει τους στόχους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προκατόχους της.

Στα εργαστήρια μιας θυγατρικής της Lockheed ετοιμάζουν την ακριβότερη πυρηνική βόμβα του πλανήτη Facebook Twitter

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία "Dial-a-yield", η εκρηκτική δύναμη των βομβών αυτών μπορεί να ρυθμιστεί πριν από την εκτόξευσή τους και κυμαίνεται από 50.000 τόνους ΤΝΤ έως τους 300 τόνους, που είναι 98% μικρότερη ισχύς από ό, τι η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα πριν από 70 χρόνια.

Παρά αυτές τις καινοτομίες, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η B61-12 να είναι ένα νέο όπλο, αλλά απλά μια αναβάθμιση. Στο παρελθόν, το Κογκρέσο απέρριψε χρηματοδότηση για παρόμοια όπλα. Το 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει καμία δοκιμή πυρηνικών όπλων με νέες δυνατότητες. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν ότι η B61-12 δεν παραβιάζει αυτή την υπόσχεση. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα εργαστήρια της Sandia Corp είναι η αμερικανική Lockheed Martin Corp, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα μετά την πολυσυζητημένη συμφωνία για εκσυγχρονισμό αεροσκαφών.

Η B61-12 θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί για χρήση από τη νέα γενιά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, προοπτική που ανησυχεί τον Χανς Κρίστενσεν, ειδικό σε θέματα πυρηνικών όπλων στην Ομοσπονδία των Αμερικανών Επιστημόνων. Ο Κρίστενσεν εκφράζει αντιρρήσεις για το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και ισχυρίζεται πως δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν τέτοιες αναβαθμίσεις σε πυρηνικά όπλα. "Φανταστείτε τι θα γινόταν αν μια καθοδηγούμενη πυρηνική βόμβα σε ένα stealth μαχητικό  θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει μέσα από την αεράμυνα." σχολιάζει και παράλληλα αφήνει αιχμές για τη Ρωσία.

Στα εργαστήρια μιας θυγατρικής της Lockheed ετοιμάζουν την ακριβότερη πυρηνική βόμβα του πλανήτη Facebook Twitter

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις επικρίσεις για τη B61-12 έχουν επικεντρωθεί στην τιμή της. Μόλις η πλήρης παραγωγή αρχίσει το 2020, το πρόγραμμα θα κοστίσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθούν 400-480 βόμβες, περισσότερο από το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, καθιστώντας τη B61-12 την πιο ακριβή πυρηνική βόμβα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ολόκληρη την αποκαλυπτική έρευνα του Reveal μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM