Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον πολύ κοντά στην Τουρκία

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον πολύ κοντά στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Και νέα εδάφη κατέλαβαν σήμερα οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Τα εδάφη ελέγχονταν από Σύρους, πολύ κοντά σε περιοχή όπου η Τουρκία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν νέο μέτωπο κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κατελήφθησαν πέντε χωριά, δύο από τα οποία είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα.


Όπως γράφει το ΑΠΕ, το ΙΚ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει καταλάβει τρία χωριά κοντά στην πόλη Μάρεα που ελέγχουν αντάρτες, περίπου 20 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων, και εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης αυτής χθες βράδυ.


Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν επίσης δύο χωριά, βορειότερα, στην επαρχία του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτά τα δύο χωριά ελέγχονταν από την οργάνωση Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Το Μέτωπο αλ-Νόσρα πρόσφατα παρέδωσε τα χωριά αυτά σε οργάνωση σύρων ανταρτών και στη συνέχεια αποχώρησε από την περιοχή, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ της πρόθεσής τους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ουδέτερη ζώνη.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα στο Ρόιτερς ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν σύντομα "ευρείας κλίμακας" αεροπορικές επιδρομές για να εκδιώξουν τζιχαντιστές του ΙΚ από την περιοχή.
Το ΙΚ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των σύρων ανταρτών στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εκδιώξει την οργάνωση από την περιοχή.


Το Μέτωπο αλ-Νόσρα, οργάνωση εχθρική προς το ΙΚ, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αποχωρήσει από την περιοχή όπου η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη.


Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από διάφορες δυνάμεις ανταρτών επί του πεδίου, κυρίως από την Αχραρ αλ-Σαμ. Παρά το γεγονός ότι το Μέτωπο αλ-Νόσρα είναι εχθρός του ΙΚ, απέρριψε το σχέδιο αυτό και αποχώρησε από ορισμένες από τις θέσεις του για να μην εμπλακεί στο σχέδιο αυτό. Παρέδωσε τις θέσεις του σε άλλη οργάνωση ανταρτών.


Η Μάρεα θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη για τους αντάρτες, επειδή βρίσκεται σε δρόμο ανεφοδιασμού που συνδέει τα τουρκικά σύνορα με τις θέσεις των ανταρτών βορείως του Χαλεπίου. Η πόλη αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο του ΙΚ στην προσπάθειά του να επεκτείνει την παρουσία του στην επαρχία αυτή.


Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για "δεκάδες" θύματα στις τάξεις των ανταρτών, αλλά δεν διαθέτει στοιχεία για τις απώλειες στις τάξεις του ΙΚ. Έκανε επίσης λόγο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη νότια περιφέρεια της Mάρεα σήμερα το πρωί, χωρίς να αναφέρει αν υπάρχουν θύματα.


Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε η σύγκρουση άρχισε, τον Μάρτιο του 2011.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM