Εl Mundo: Πολιτική λύση για την Ελλάδα με εντολή Μέρκελ

Εl Mundo: Πολιτική λύση για την Ελλάδα με εντολή Μέρκελ Facebook Twitter
0

Σε επέμβαση της Άνκελα Μέρκελ ώστε να δοθεί πολιτική λύση για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές αναφέρεται η ισπανική εφημερίδα El Mundo, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  ήδη οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει το μήνυμα των ηγετών τους για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρεται μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνεννοήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ώστε να συντονιστεί το ζήτημα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Αθήνα, «ακολουθώντας τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, έχει αγωνιστεί ακούραστα για την κατάσταση που πρέπει να επιλυθεί "πολιτικά", δηλαδή, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», παρότι οι υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο Σόιμπλε επέμεναν ότι η λύση πρέπει να είναι σε τεχνικό επίπεδο.

Θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές για συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος για να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων και στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε το τρίτο πρόγραμμα», δηλώνει η πηγή στην εφημερίδα.

Η διπλωματική πηγή αναφέρει επίσης ότι το κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο εκτιμάται στις 18 Ιουνίου ή και εντός της επόμενης εβδομάδας,  δεν απαιτεί και μια νέα Σύνοδο Κορυφής. Θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, υπό τις εντολές που έχουν δοθεί από τους ηγέτες.

Όσο για τη διαφορετική εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων η El Mundo την αποδίδει σε τρεις λόγους. Στις πραγματικά κόκκινες γραμμές που είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα, στην τακτική της διαπραγμάτευσης μέχρι τελευταία στιγμή για να κερδηθούν περισσότερα και στην προσπάθεια και των δύο πλευρών να πουλήσουν τη συμφωνία ως νίκη.

Η εφημερίδα σημειώνει στο τέλος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εξέλιξη αλλά «το αφεντικό αποφάσισε».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM