«Αν ήμουν Έλληνας, θα έμπαινα στον πειρασμό να ψηφίσω τον μαρξιστή»

«Αν ήμουν Έλληνας, θα έμπαινα στον πειρασμό να ψηφίσω τον μαρξιστή» Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
2

«Αν μπορούσατε, θα ψηφίζατε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Telegraph, Charles Moore, συμπληρώνοντας ότι «το ακραίο αριστερό κόμμα, που επιτίθεται στους πλούσιους και μισεί τις τράπεζες, είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Υπόσχεται να δώσει τέλος στη λιτότητα και ζητά διαγραφή του χρέους. Σκοπεύει να αψηφήσει την τρόικα - μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επιβάλλουν αυτά που θέλουν σε όλες εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης που, στα δικά τους μάτια, ήταν άτακτες».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι καθώς γράφει τα παραπάνω στο Σάσεξ, ενώ ο ίδιος έχει δικό του σπίτι, μια αξιοπρεπή δουλειά και και κάποιες αποταμιεύσεις, συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους στην Ευρώπη που θα ήθελαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για μία όχι αρκετά δοκιμασμένη, ασταθή ομάδα διαφόρων τύπων κομμουνιστών, επαναστάτες και Πράσινους. Είναι υπέρ του ευρώ, αλλά δεν θέλει να πληρώσει το τίμημα της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το μανιφέστο της Θεσσαλονίκης όσο φιλόδοξο και φαινομενικά απόκοσμο όσο και οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους κατοίκους αυτής της πόλης πριν από 2.000 χρόνια. Αλλά όπως ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος είχε πει, στη δεύτερη επιστολή στους Θεσσαλονικείς: "Αν κάποιος δεν εργάζεται, δεν θα πρέπει να τρώει"».

Ο αρθρογράφος μιλά για την κρίση στην Ελλάδα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αναφέροντας ότι κάποια από τα συμπτώματα της κρίσης ήταν εμφανή και στη Βρετανία από το 2008, η χώρα όμως αυτή είχε μεγάλα πλεονεκτήματα έχοντας ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και οικονομική πολιτική. Η Ελλάδα, αναφέρει, δεν έχει σχεδόν τίποτα, καθώς εξωτερικές δυνάμεις τής λένε τι να κάνει, «το ενδιαφέρον των οποίων δεν εστιάζει στο καλό της Ελλάδας, αλλά στο καλό του συστήματος που έχουν δημιουργήσει».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με αποικιακή παρά με δημοκρατική. Οι παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις μισούσαν τα ακραία απελευθερωτικά κινήματα, και ήταν γαντζωμένες στους εμπόρους και τους πρίγκιπες των χωρών που εξουσίαζαν. Αλλά το μάθημα εκείνων των κινήσεων ήταν ότι επικράτησαν τελικά χάρη στον παραλογισμό και την απειλή της εξέγερσης. Έτσι η αποικιοκρατία βοήθησε στην άνοδο του εξτρεμισμού. Η ευρωζώνη λειτουργεί αποικιοκρατικά - με την Ελλάδα ως ένα προβληματικό απομακρυσμένο έδαφος και τη Γερμανία ως την κυρίαρχη και πιο απαιτητική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λογική, απελπισμένη απάντηση σε αυτό. Αν ήμουν Έλληνας, θα μπορούσε κάλλιστα να σκεφτώ: "Γιατί να μην ψηφίσω για αυτό και να δω τι θα συμβεί; Έχω λίγα να χάσω"», σημειώνει ο Charles Moore.

Συμπληρώνει ότι πριν από την πιστωτική κρίση γινόταν λόγος για «Τη Μεγάλη Μετριοπάθεια», η οποία υποτίθεται ότι θα έφερνε αιώνια ευημερία στον ελεύθερο κόσμο. Οι ηγέτες σταμάτησαν τελικά να μιλάνε γι' αυτό αλλά παραμένει μια περίεργη επιθυμία να ανακαλύψουμε τι πήγε στραβά. «Αυτό είναι σίγουρα "Ο Μεγάλος Παραλογισμός" - πιο παράλογος ακόμη και από τον μαθητή του μαρξισμού κ. Τσίπρα».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια