99 σφηνάκια σοφίας, μονοκοπανιά

99 σφηνάκια σοφίας, μονοκοπανιά Facebook Twitter
5

 

Δεν είναι το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο: ακόμα ένα βιβλίο με ατάκες του πιο αγαπημένου αμφισβητία, του συγγραφέα και δραματουργού που θεωρείται ο καλύτερος δημιουργός αφορισμών στη ιστορία, Όσκαρ Ουάιλντ.

«99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα» λέγεται το βιβλίο-συλλογή του Άλαν Πέρσι, ο οποίος συλλέγει 99 αφορισμούς-μαργαριτάρια για δεύτερη φορά, μετά την έκδοση με αφορισμούς του Νίτσε.

Οι φράσεις που έχει επιλέξει έχουν εμφανιστεί στα θεατρικά του έργα και από το «Ρητά και σοφίες προς χρήση των νέων», που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην φοιτητική εφημερίδα της Οξφόρδης, The Chameleon, το 1894. Το «99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα» κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Πατάκη. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα:

  • Αγάπησε τον εαυτό σου και θα είναι η αρχή ενός ισόβιου ειδυλλίου.
  • Είναι μπελάς να είσαι μέλος της κοινωνίας, αλλά αν είσαι αποκλεισμένος από αυτήν είναι τραγωδία.
  • Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν.
  • Η καρδιά είναι φτιαγμένη για να ραγίζει.
  • Τα πάντα στον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ, με εξαίρεση το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία.
  • Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, προσφέρουν όμως μια αίσθηση τόσο παρεμφερή που μόνο ένας κορυφαίος ειδικός μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά.
  • Ο κόσμος είναι θέατρο, αλλά η διανομή των ρόλων είναι χάλια.
  • Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.
  • Η ζωή πρέπει να βιώνεται ως τέχνη.
  • Η κυριότερη βάση του γάμου είναι η αμοιβαία παρεξήγηση.
  • Θέλω να μαθαίνω τα πάντα για τους καινούριους φίλους μου και τίποτα για τους παλιούς.
  • Η καλή ανατροφή είναι μεγάλο μειονέκτημα στην εποχή μας, σε αφήνει έξω από πολλά πράγματα.
 
Εικονογραφημένοι αφορισμοί

Φυσικά, ο κατάλογος με τους συγγραφείς που ήταν καλοί στους αφορισμούς είναι ατελείωτος (αχ και να ζούσαν, και να τους άρεσε το τούιτερ!) Ο Evan Robertson αποφάσισε να χαρίσει σε κάποιες διάσημες ατάκες και μια ταιριαστή εικόνα, συνδυάζοντας την αγάπη του για άμεση γλώσσα με ξεκάθαρη εικόνα.

Ο αγαπημένος μου αφορισμός – του Όσκαρ

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars

 

( Όλοι ζούμε στον υπόνομο, μα κάποιοι από μας κοιτάνε τ' αστέρια)

Που νομίζω ότι έχει εικονογραφηθεί πιο πολύ απ’ όλους:

Βιβλίο
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
«Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν».Τι κρίμα που στη μετάφραση χάνεται το λογοπαίγνιο μεταξύ wheRever και wheNever:"Some cause happiness wherever they go; others whenever they go."
Εκτός από τα wheRever και wheNever η ειρωνία τονίζεται και με την κατάληξη, το THEY GO, ακριβώς ίδιο στις δυο περιπτώσεις αλλά με αντίθετη έννοια στην κάθε μια (πηγαίνω, φεύγω). Οι... φτωχότερες γλώσσες προσφέρουν συχνά τέτοιες νοστιμιές.