«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι ούτε στα μισά»

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι ούτε στα μισά» Facebook Twitter
2

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι ούτε στα μισά» είναι η εκτίμηση του αναλυτή του Ρόιτερς, Hugo Dixon, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κάνει αρκετά για να ξεριζώσει τα κατεστημένα συμφέροντα που έχουν στραγγαλίσει την οικονομία.

Αναφέρει επίσης ο αρθρογράφος, ότι η κυβέρνηση είναι τόσο εύθραυστη που θα μπορούσε να καταρρεύσει αν οι δανειστές ζητούσαν την επιβολή περισσότερης λιτότητας.

Για τον Dixon το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας και να πείσει τους δανειστές ότι θα ασχοληθεί τόσο σοβαρά με το πρώτο κομμάτι ώστε δεν θα απαιτηθούν νέοι φόροι και περικοπές. Ως κεκτημένα συμφέροντα αναφέρετονται η διύλιση και η διανομή πετρελαίου «που μοιάζει με καρτέλ», αλλά και  επαγγέλματα, όπως οι συμβολαιογράφοι.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα και βρήκε μια τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των δολοφονιών των μελών της Χ.Α. και του Παύλου Φύσσα, αλλά και εξαιτίας των πιέσεων των δανειστών για νέα μέτρα.

Για την περίπτωση που γίνουν εκλογές και αναδειχτεί νικητής και επόμενος Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ο Dixon εκτιμά ότι «παρότι έχει αποδυναμώσει το φλογερό αριστερό του προφίλ και την αντιτροικανή πολιτική του, θα δυσκολευτεί να ελέγξει το κόμμα του, αν κάνει πολλούς συμβιβασμούς με τους δανειστές».

Επισημαίνει ακόμη, ότι αν ο Τσίπρας, κάνει πράξη την απειλή του και σχίσει το μνημόνιο, τότε η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα φαύλο κύκλο που θα επιφέρει τελικά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο από το ευρώ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Λίγο πολύ το ξέρουμε, το διαισθανόμαστε όλοι μας : τα νταβατζηλίκια, οι κρατήσεις υπερ τρίτων, το άρμεγμα του κόσμου για χάρη κάποιων τάξεων ή ομάδων ή συμφερόντων που έχουν δύναμη πολιτική (δικηγόροι π.χ.) δέν σταματάει με τίποτα παρα μόνο με πλήρη πτώχευση. Οι πολιτικοί μας θα προτιμήσουν να δούν την Ελλάδα διαλυμένη παρά να τους χαλάσουν το χατήρι.Η μονιμότητα των ΔΥ, οι γελοίες ποινές που τους ρίχνουν (στέρηση μισθού 2 μήνες για βαρειές καταχρήσεις), το λόμπυ και το τραστ του πετρελαίου που δεκαετίες δέν αγγίζεται με τίποτα, οι συμβολαιογράφοι, οι φορτηγατζήδες, οι ταξιτζήδες, οι υπάλληλοι της Βουλής, οι συνταξιούχοι των 40 χρόνων, οι ανύπαντρες και ως εκ τούτου συνταξιούχες θυγατέρες κι όλο αυτό το εμετικό κατασκεύασμα μοιάζει με τη χειρότερη νοτιοαμερικάνικη παρακμιακή και εντελώς διεφθαρμένη παρωδία κράτους.
Μα στην Ελληνική Βουλή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας που να πιστεύει στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την χρεωκοπία σαν κάτι που μας έπεσε ξαφνικά στο κεφάλι, περίπου σαν θεομηνία, και όχι κάτι που το προκαλέσαμε μόνοι μας.Ακόμα και οι κυβερνώντες θέλουν πλεόνασμα "για να απαλλαγούμε απ' τα μνημόνια" και απερίσπαστοι να ξαναβγούμε στις αγορές για δανεικά που θα ξεχρεωθούν απ' τα τρισέγγονά μας...