Οι σημειώσεις του Νεύτωνα στα αρχαία ελληνικά, online και δωρεάν

Facebook Twitter
0

Ο Νεύτωνας είχε περιέργεια για τα πάντα, για τον κόσμο αλλά και για τη θρησκεία, για την ηλικία του σύμπαντος, για την αλχημεία, για το φως και για ό,τι τον περιέβαλλε.

Καταγόταν από μία σχετικά φτωχή οικογένεια και προοριζόταν για αγρότης. Γρήγορα φάνηκε η αγάπη του για τη γνώση και ο θείος του ήταν αυτός που έπεισε την μητέρα του αγοριού ότι το καλύτερο ήταν να τον στείλουν στο πανεπιστήμιο. Το 1661 πήγε στο Trinity College του Κέιμπριτζ και συντηρούσε τον εαυτό του οικονομικά για τα τρία πρώτα χρόνια σερβίροντας και καθαρίζοντας τα δωμάτια των καθηγητών και των πλούσιων συμφοιτητών του.  Αρχικά δεν φαινόταν να είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Δεν είναι πολλά γνωστά για τα πρώτα του χρόνια στο πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα μελέτησε πολύ Αριστοτέλη και άλλους κλασικούς, όπως ήταν οι σπουδές της εποχής.

Το 1664 ο καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ, Isaac Barrow, δήλωσε ότι οι γνώσεις του Νεύτωνα γύρω από την Ευκλείδειο γεωμετρία ήταν ελλιπείς. Πλέον ξέρουμε ότι ως φοιτητής μελετούσε μόνος του τα έργα των Ντεκάρτ, Χομπς, και άλλων «επαναστατικών» επιστημόνων.

Τα σημειωματάριά του δείχνουν ότι το 1664 είχε όχι μόνο κατανοήσει το «Géométrie» του Ντεκάρτ αλλά είχε αρχίσει να κάνει δικές του παρατηρήσεις που ξεπερνούσαν τους γνωστούς κανόνες. Ο καθηγητής του, ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετικός μαθηματικός, αναγνώρισε την ιδιαίτερη ευφυΐα του μαθητή του.

Οι γλώσσες που χρησιμοποιούσε στα γραπτά του ήταν τα λατινικά, τα αρχαία ελληνικά και τα αρχαία αγγλικά. Οι Eυρωπαίοι λόγιοι συνήθιζαν να γράφουν στα αρχαία ελληνικά ήδη από την ρωμαϊκή εποχή, μέχρι την εποχή του Νεύτωνα, τα οποία μάθαιναν μελετώντας τα αρχαία κείμενα. Τώρα το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ έχει ψηφιοποιήσει το 20% των γραπτών του και σκοπεύει να το κάνει για σχεδόν όλο του το έργο.

Ίσως και να μην του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι, τελικά

Υπάρχει η θεωρία ότι δεν ήταν μήλο αυτό που έδωσε έμπνευση στον Νεύτωνα για τη βαρύτητα, αλλά ένας κομήτης. Το 1680 ο κομήτης ήταν ορατός για αρκετό καιρό πριν εξαφανιστεί πίσω από τον ήλιο. Το 1681 εμφανίστηκε ξανά ένας κομήτης! Ήταν ο ίδιος; Αν ναι, τότε η διαδρομή του θα ήταν μια μεγάλη καμπύλη. Αν ο ήλιος μπορούσε να επηρεάσει την πορεία ενός κομήτη, τότε υπήρχε μία αόρατη δύναμη. Της έδωσε το όνομα «βαρύτητα».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ