Οι σημειώσεις του Νεύτωνα στα αρχαία ελληνικά, online και δωρεάν

Facebook Twitter
0

Ο Νεύτωνας είχε περιέργεια για τα πάντα, για τον κόσμο αλλά και για τη θρησκεία, για την ηλικία του σύμπαντος, για την αλχημεία, για το φως και για ό,τι τον περιέβαλλε.

Καταγόταν από μία σχετικά φτωχή οικογένεια και προοριζόταν για αγρότης. Γρήγορα φάνηκε η αγάπη του για τη γνώση και ο θείος του ήταν αυτός που έπεισε την μητέρα του αγοριού ότι το καλύτερο ήταν να τον στείλουν στο πανεπιστήμιο. Το 1661 πήγε στο Trinity College του Κέιμπριτζ και συντηρούσε τον εαυτό του οικονομικά για τα τρία πρώτα χρόνια σερβίροντας και καθαρίζοντας τα δωμάτια των καθηγητών και των πλούσιων συμφοιτητών του.  Αρχικά δεν φαινόταν να είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Δεν είναι πολλά γνωστά για τα πρώτα του χρόνια στο πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα μελέτησε πολύ Αριστοτέλη και άλλους κλασικούς, όπως ήταν οι σπουδές της εποχής.

Το 1664 ο καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ, Isaac Barrow, δήλωσε ότι οι γνώσεις του Νεύτωνα γύρω από την Ευκλείδειο γεωμετρία ήταν ελλιπείς. Πλέον ξέρουμε ότι ως φοιτητής μελετούσε μόνος του τα έργα των Ντεκάρτ, Χομπς, και άλλων «επαναστατικών» επιστημόνων.

Τα σημειωματάριά του δείχνουν ότι το 1664 είχε όχι μόνο κατανοήσει το «Géométrie» του Ντεκάρτ αλλά είχε αρχίσει να κάνει δικές του παρατηρήσεις που ξεπερνούσαν τους γνωστούς κανόνες. Ο καθηγητής του, ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετικός μαθηματικός, αναγνώρισε την ιδιαίτερη ευφυΐα του μαθητή του.

Οι γλώσσες που χρησιμοποιούσε στα γραπτά του ήταν τα λατινικά, τα αρχαία ελληνικά και τα αρχαία αγγλικά. Οι Eυρωπαίοι λόγιοι συνήθιζαν να γράφουν στα αρχαία ελληνικά ήδη από την ρωμαϊκή εποχή, μέχρι την εποχή του Νεύτωνα, τα οποία μάθαιναν μελετώντας τα αρχαία κείμενα. Τώρα το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ έχει ψηφιοποιήσει το 20% των γραπτών του και σκοπεύει να το κάνει για σχεδόν όλο του το έργο.

Ίσως και να μην του έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι, τελικά

Υπάρχει η θεωρία ότι δεν ήταν μήλο αυτό που έδωσε έμπνευση στον Νεύτωνα για τη βαρύτητα, αλλά ένας κομήτης. Το 1680 ο κομήτης ήταν ορατός για αρκετό καιρό πριν εξαφανιστεί πίσω από τον ήλιο. Το 1681 εμφανίστηκε ξανά ένας κομήτης! Ήταν ο ίδιος; Αν ναι, τότε η διαδρομή του θα ήταν μια μεγάλη καμπύλη. Αν ο ήλιος μπορούσε να επηρεάσει την πορεία ενός κομήτη, τότε υπήρχε μία αόρατη δύναμη. Της έδωσε το όνομα «βαρύτητα».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ