O Kαρυοθραύστης

Facebook Twitter
0

Είναι Χριστούγεννα στο σπίτι των Stahlbaum. H Marie και ο αδερφός της Fritz αναρωτιούνται τι δώρο θα τους κάνει ο νονός τους, Drosselmeier, ο οποίος είναι εφευρέτης και κατασκευαστής ρολογιών. Ανάμεσα στα διάφορα υπέροχα δώρα που δέχονται είναι ένα κάστρο με μηχανισμό, με ανθρώπους που κινούνται. Επειδή όμως κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τα παιδιά το βαριούνται γρήγορα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ιδιαίτερη κούκλα, που τραβάει την προσοχή της μικρής Marie. Είναι ένας καρυοθραύστης που της κλέβει την καρδιά και αποφασίζει ότι αυτός θα είναι ολόδικός της. Τα παιδιά παίζουν με τον καρυοθραύστη αλλά κάποιος προσσπαθεί να σπάσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και καρύδι: ο καρυοθραύστης σπάει. Η Marie στενοχωριέται πολύ και του φτιάχνει επίδεσμο με μια κορδέλα από το φόρεμά της.

Έτσι ξεκινά η ιστορία του Καρυοθραύστη που έγραψε ο Ε.Τ.Α. Χόφμαν, την οποία ξαναέγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς κι έγινε το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόσφκι με μουσική που είναι απολύτως συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα και όλοι έχουμε ακούσει με διάφορες ευκαιρίες, χωρίς ίσως να ξέρουμε τι είναι. Ο Χόφμαν ήταν ένας γερμανός συγγραφέας που έγραφε ιστορίες τρόμου και φαντασίας, αλλά ήταν επίσης και νομικός, συνθέτης, κριτικός μουσικής, γελοιογράφος και σχεδιαστής. Οι ιστορίες του είχαν και φιλοσοφικά θέματα και μέσω αυτών ο συγγραφέας εξέφραζε την αισθητική του και τους ηθικούς και πολιτικούς προβληματισμούς του. Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Καρυοθραύστης είναι μία αλληγορία γύρω από τον Ναπολέοντα ενώ ο βασιλιάς των ποντικιών με τα εφτά κεφάλια είναι τα εφτά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Ένας από τους πιο γνωστά κομμάτια του μπαλέτου είναι «Ο χορός της νεράιδας των Ζαχαρωτών» που όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε:

Ο τίτλος στα αγγλικά είναι “Dance of the sugar plum fairy” και είναι λίγο κρίμα που στα ελληνικά αποδίδεται γενικά ως «ζαχαρωτά» (αν και δε μπορώ να φανταστώ άλλη μετάφραση) γιατί τα sugar plums είναι γλυκίσματα που φτιάχνονται από αποξηραμένα δαμάσκηνα αλλά και από συνδυασμό διαφόρων αποξηραμένων φρούτων όπως σύκα, βερίκοκα, κεράσια ή χουρμάδες. Τα φρούτα ψιλοκόβονται και ανακατεύονται με αμύγδαλα, μέλι και μπαχαρικά όπως το γλυκάνισο, κάρδαμο και μάραθο. Αυτό το μίγμα πλάθεται σε μπάλες και καλύπτεται με ζάχαρη ή τριμμένη καρύδα.

O χορός από τα μπαλέτα Μπολσόι, το 1989:

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Λονγκ Άιλαντ»του Κολμ Τομπίν: Μυστικά και ψέματα στην Ιρλανδία του '70

The Review / «Λονγκ Άιλαντ»: Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τον Κολμ Τομπίν;

Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας γράφει ένα σίκουελ του μυθιστορήματός του «Μπρούκλιν», γνωστού και από την πολύ καλή κινηματογραφική του μεταφορά. Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής», Σάκης Ιωαννίδης, συζητούν για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ