Ιράν σε Τραμπ: «Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα»

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα των στενών του Ορμούζ / Φωτ: Getty Images
0

Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν το πιο κομβικό σημείο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με τις πρόσφατες εξελίξεις να εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ενεργειακών ροών στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από συμμάχους να συγκεντρώσουν στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση που θα ανοίξει τα Στενά, τα οποία αποτελούν στρατηγικό πέρασμα για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ωστόσο, η απάντηση από το Ιράν ήταν άμεση και σαφής.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου του Ιράν, ξεκαθάρισε ότι τα Στενά του Ορμούζ δεν πρόκειται να ανοίξουν για τις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα, για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ιράν για Στενά του Ορμούζ: «Θα είναι ανοιχτά μόνο για όσους συμμορφωθούν με τους νέους νόμους»

«Τα Στενά θα ανοίξουν σίγουρα, αλλά όχι για εκείνον», τόνισε, αναφερόμενος στον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «θα είναι ανοιχτά μόνο για όσους συμμορφωθούν με τους νέους νόμους του Ιράν».

Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του περάσματος και τον έλεγχο που ασκεί το Ιράν στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις και στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης ή στρατιωτικής δράσης ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζει να αποτελεί κρίσιμο σημείο γεωπολιτικής έντασης, υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστος παραμένει ο διάδρομος που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM