Η σκληρή ζωή των «καθαριστών» της Φουκουσίμα

Η σκληρή ζωή των «καθαριστών» της Φουκουσίμα Facebook Twitter
0

Είναι περίπου 3000 και εργάζονται μέρα-νύχτα σε βάρδιες μέσα στις ειδικές στολές τους, στο χώρο του κατεστραμμένου από το σεισμό πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Τους αποκαλούν, όπως γράφει η Le Monde, «καθαριστές» και δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες σε δεξαμενές και αντιδραστήρες που συνεχώς ψύχονται. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε υπεργολάβους που έχουν αναλάβει τη δουλειά. Διαμαρτύρονται για το στρες, το φόβο, τη μοναξιά και τη δυσφορία που τους καταπνίγει μέσα στις προστατευτικές φόρμες και στα γάντια τους και πίσω από τις μάσκες.

«Έχω συνεχώς ένα πόνο στο στομάχι. Όταν επιστρέφω στο δωμάτιό μου, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι ότι ανησυχώ για την επόμενη ημέρα…Ποιος μπορεί να δεχθεί να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες; " δηλώνει ένας «καθαριστής» στο Reuters.

"Οι εργαζόμενοι αυτοί εκτίθενται περισσότερο στην πυρηνική ακτινοβολία και αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει για δεκαετίες. Ωστόσο, έχουν επικριθεί επειδή ανήκουν στην Tepco, την εταιρία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, όμως δεν διοικούν αυτοί την εταιρία, ούτε είναι υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη»,  δηλώνει ο κ. Shigemura , λέκτορας στο Τμήμα Ψυχιατρικής, στον Guardian . « Έχουν όμως την αίσθηση της ενοχής και της ευθύνης. Και αξίζουν περισσότερο σεβασμό, γιατί κάνουν ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα στον κόσμο. "

"Οι εργαζόμενοι της Tepco μπορεί να ακολουθήσουν το δρόμο των βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ , που απορρίφθηκαν από την κοινωνία μετά την επιστροφή τους, ήταν άστεγοι, βυθίστηκαν στον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά ή αυτοκτόνησαν», προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας που συντάσσει μελέτη για αυτούς.  

Και το πιο σημαντικό, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας δεν αντισταθμίζονται από τις παροχές. Σύμφωνα με μια έρευνα πάνω από το 70% των καθαριστών κερδίζει 837 γιέν, δηλαδή  6 ευρώ ανά ώρα, ενώ οι καθημερινές τακτικές θέσεις της περιοχής μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 1.500 γιεν (€ 12). Οι μισοί επίσης από αυτούς είναι θύματα της καταπάτησης του εργατικού δικαίου ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων δεν διέθεταν καν σύμβαση εργασίας.

Για δύο χρόνια, οι διαδικασίες απολύμανσης αμαυρώθηκαν από αποκαλύψεις για παράνομες συνθήκες εργασίας και παραβιάσεις των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια. Αυτό το μήνα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 63 εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα εκτέθηκαν σε επίπεδα ακτινοβολίας υψηλότερα από εκείνα που καταγράφονται στα αρχεία του προσωπικού τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM