Ισραήλ: Η βιομηχανία κινηματογράφου απαντά στο μποϊκοτάζ χιλιάδων ηθοποιών - «Στοχεύετε τα λάθος άτομα»

Ισραήλ: Η βιομηχανία κινηματογράφου απαντά στο μποϊκοτάζ χιλιάδων ηθοποιών - «Στοχεύετε τα λάθος άτομα» Facebook Twitter
Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος είναι ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν τη δέσμευση
0

Η Ένωση Παραγωγών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση, μετά την είδηση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.300 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων σταρ του Χόλιγουντ και διεθνείς προσωπικότητες όπως η Όλιβια Κόλμαν, η Τίλντα Σουίντον, η Έμα Στόουν, ο Μαρκ Ράφαλο και ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν μια δέσμευση για μποϊκοτάζ ισραηλινών κινηματογραφικών θεσμών που «εμπλέκονται σε γενοκτονία και απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού λαού».

Οι καλλιτέχνες – ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί – υπέγραψαν τη δέσμευση που δημιούργησε η οργάνωση Film Makers for Palestine και καταδικάζουν τον «αδιάκοπο τρόμο» στη Γάζα, προτρέποντας περαιτέρω τη βιομηχανία να «αρνηθεί τη σιωπή, τον ρατσισμό και την απανθρωποποίηση και να κάνει ό,τι ανθρώπινα δυνατό για να τερματίσει τη συνενοχή στην καταπίεσή τους».

Από τη δημοσίευση της δέσμευσης αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των υπογραφόντων έφτασε τις 3.500. Εκπρόσωποι του ισραηλινού κινηματογράφου άρχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή την κίνηση.

Το Σωματείο Σεναριογράφων του Ισραήλ δήλωσε ότι η καμπάνια, που έχει πλέον τη στήριξη 1.800 κινηματογραφιστών, θα «βαθύνει μόνο το σκοτάδι», ενώ η Ένωση Παραγωγών του Ισραήλ ανέφερε ότι «οι υπογράφοντες αυτή τη δέσμευση στοχεύουν τα λάθος άτομα» και ότι η δέσμευση είναι «βαθιά παραπλανητική».

«Για δεκαετίες, εμείς, οι Ισραηλινοί καλλιτέχνες, αφηγητές και δημιουργοί, υπήρξαμε οι κύριες φωνές που επιτρέπουν στο κοινό να ακούσει και να βιώσει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης, περιλαμβανομένων των παλαιστινιακών αφηγήσεων και της κριτικής στις πολιτικές του ισραηλινού κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Παραγωγών του Ισραήλ.

«Συνεργαζόμαστε με Παλαιστίνιους δημιουργούς, αφηγούμενοι τις κοινές μας ιστορίες και προωθώντας την ειρήνη και τον τερματισμό της βίας μέσω χιλιάδων ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ».

Συνεχίζει: «Αυτό το κάλεσμα για μποϊκοτάζ είναι βαθιά παραπλανητικό. Στοχεύοντας εμάς – τους δημιουργούς που δίνουμε φωνή σε διαφορετικές αφηγήσεις και ενισχύουμε τον διάλογο – οι υπογράφοντες υπονομεύουν τον ίδιο τους τον σκοπό και προσπαθούν να μας φιμώσουν. Αυτή η κοντόφθαλμη ενέργεια επιδιώκει να εξαλείψει ακριβώς τις συνεργατικές προσπάθειες που εργάζονται για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη ειρήνης. Δεν θα το επιτρέψουμε και θα αντισταθούμε στις προσπάθειές μας να τερματίσουμε τη βία και να φέρουμε δίκαιη ειρήνη στην περιοχή μας προς όφελος όλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δέσμευση που υπέγραψαν οι κινηματογραφιστές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι υπάρχουν «λίγες ισραηλινές κινηματογραφικές οντότητες που δεν είναι συνένοχες» και διευκρινίζεται πως δεν απαγορεύεται στους κινηματογραφιστές να συνεργάζονται με Ισραηλινούς μεμονωμένα.

«Το κάλεσμα ζητά από τους εργαζόμενους στον κινηματογράφο να αρνηθούν να συνεργαστούν με ισραηλινά ιδρύματα που είναι συνένοχα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του παλαιστινιακού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αυτή η άρνηση στοχεύει τη θεσμική συνενοχή, όχι την ταυτότητα. Υπάρχουν επίσης 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα, και η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών έχει αναπτύξει οδηγίες ευαίσθητες στο πλαίσιο για αυτή την κοινότητα», προστίθεται.

Με πληροφορίες από euronews.com

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Διεθνή / Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Σανάε Τακαίτσι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας, διεκδικεί την πρωθυπουργία, αντιμετωπίζοντας τον Σιντζίρο Κοϊζούμι - Οι πολιτικές της θέσεις, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της για την ηγεσία του LDP
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν "είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;"» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι»

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM