Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ Facebook Twitter
Δυνάμεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν / Φωτ: Getty Images
0

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «ανοικτό πόλεμο» με το Αφγανιστάν, μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η Ισλαμαμπάντ σε στόχους στη Καμπούλ και άλλες πόλεις, σε αντίποινα για επιθέσεις των Ταλιμπάν στα στρατιωτικά φυλάκια του Πακιστάν κοντά στα σύνορα.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Καγουάτζα Ασίφ μετά τις επιθέσεις.

Οι τελευταίες ενέργειες ακολουθούν μήνες συγκρούσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες πέρυσι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι δεν συμμετείχε σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν αντίποινα το βράδυ της Πέμπτης, καταλαμβάνοντας 19 στρατιωτικά φυλάκια και δύο βάσεις του Πακιστάν, με 55 φερόμενους νεκρούς στρατιώτες. Το Πακιστάν απάντησε ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν «αδικαιολόγητα πυρά» και εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων σε Καμπούλ, Κανταχάρ και Πακτίκα, σκοτώνοντας σύμφωνα με την πλευρά του πάνω από 200 μαχητές και 12 στρατιώτες. Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν αναφέρουν λιγότερους θανάτους και τραυματισμούς, ενώ οι αριθμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην αντίπαλη πλευρά, ενώ υπέστησαν περιορισμένες ζημιές οι ίδιες.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones σε στρατιωτικές θέσεις του Πακιστάν, οι οποίες αποκρούστηκαν από τις πακιστανικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στον απόηχο των παραπάνω, διαμηνύει ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν «πλήρη ικανότητα να συντρίψουν οποιεσδήποτε επιθετικές βλέψεις» και δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και της Τουρκίας συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ το Ιράν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM