«Μεγάλη ηλιθιότητα»: Τραμπ κατά Στάρμερ για τα Νησιά Τσάγκος - Τι απαντά το Λονδίνο

ΤΡΑΜΠ ΣΤΑΡΜΕΡ ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

«Πράξη απόλυτης αδυναμίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το σχέδιο της Βρετανίας να επιστρέψει την κυριαρχία των Νησιών Τσάγκος στον Μαυρίκιο.

Όπως υποστήριξε, είναι «ακόμη ένας στον πολύ μακρύ κατάλογο λόγων εθνικής ασφάλειας για τους οποίους πρέπει να αποκτηθεί η Γροιλανδία».

Στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος βρίσκεται το νησί Ντιέγκο Γκαρσία όπου υπάρχει μια στρατηγικής σημασίας αεροπορική στρατιωτική βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Η συμφωνία επιστροφής των Νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο, που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ, υπογράφηκε από το Λονδίνο τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το κείμενο, η Βρετανία επιστρέφει τα Τσάγκος στον Μαυρίκιο, αλλά διατηρεί τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης μισθώνοντας το Ντιέγκο Γκαρσία για 99 χρόνια.

«Σοκαριστικό, ο ''λαμπρός'' Σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, η Βρετανία, σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να χαρίσει το νησί Ντιέγκο Γκαρσία, όπου υπάρχει μια ζωτικής σημασίας αμερικανική Στρατιωτική Βάση, στον Μαυρίκιο, και το κάνει ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

«Το γεγονός ότι η Βρετανία παραχωρεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έδαφος αποτελεί πράξη ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ και προστίθεται στον πολύ μακρύ κατάλογο των λόγων Εθνικής Ασφάλειας για τους οποίους πρέπει να αποκτηθεί η Γροιλανδία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κίνα και η Ρωσία παρατήρησαν αυτή την πράξη πλήρους αδυναμίας», εκτίμησε ο ίδιος. «Πρόκειται για Διεθνείς Δυνάμεις οι οποίες δεν αναγνωρίζουν παρά την ΙΣΧΥ, λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπό την ηγεσία μου, χαίρουν πλέον, έπειτα από μόλις έναν χρόνο, μεγαλύτερου σεβασμού παρά ποτέ».

«Η Δανία και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοί της πρέπει ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ», κατέληξε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Η υπογραφή της συμφωνίας επιστροφής των Νησιών Τσάγκος στον Μαυρίκιο καθυστέρησε μετά την ορκωμοσία Τραμπ τον Ιανουάριο του 2025 προκειμένου το Λονδίνο να δώσει χρόνο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι «τείνει να συμφωνήσει». Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε χαιρετίσει με ανάρτησή του στο Χ μια συμφωνία «που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και αποτελεσματική εκμετάλλευση» της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία, «ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Η απάντηση του Λονδίνου στον Τραμπ

Η συμφωνία επιστροφής των Νησιών Τσάγκος από τη Βρετανία στον Μαυρίκιο «εξασφαλίζει τις επιχειρήσεις της αμερικανοβρετανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία για πολλές γενιές», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Λονδίνο «δεν θα κάνει ποτέ συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Ενεργήσαμε διότι η βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία απειλούνταν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες υπονόμευαν τη θέση μας και θα εμπόδιζαν τη λειτουργία της στο μέλλον».

«Η συμφωνία διασφαλίζει τις επιχειρήσεις της κοινής αμερικανοβρετανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία για πολλές γενιές, με ισχυρές προβλέψεις για να διατηρηθούν ακέραιες οι μοναδικές της δυνατότητες και για την αποτροπή των αντιπάλων μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι η συμφωνία είχε «επαινεθεί δημόσια από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και όλους τους άλλους εταίρους του Five Eyes (Καναδά και Νέα Ζηλανδία), καθώς και από βασικούς διεθνείς εταίρους, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM