Λατρεύουμε την πίτσα με ανανά, πειράζει;

Λατρεύουμε την πίτσα με ανανά, πειράζει; Facebook Twitter
Έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς.
0


ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ 
σε κάποιο τραπέζι η πρόταση «να παραγγείλουμε και μια πίτσα με ανανά για μένα», ξεκινάει ένα ανελέητο debate για το αν είναι η πιο απρόσμενη μαντσίλα που δημιουργήθηκε ποτέ ή αν δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι όσους την αγαπάνε. Έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι έχει καταγωγή από τη Χαβάη, η περίφημη Hawaiian pizza γεννήθηκε στον Καναδά το 1962, όταν ο Έλληνας μετανάστης Sam Panopoulos αποφάσισε να βάλει ανανά πάνω σε μια κλασική πίτσα με ζαμπόν. Από την πρώτη στιγμή, ο κόσμος χωρίστηκε στα δύο και, όπως φαίνεται, δεν θα τα βρει ποτέ.

Ο ανανάς και το τυρί είναι τα δύο πιο αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο. Το ότι κάποιος τα συνδύασε, την οξύτητα του ανανά και την αλμυρή γεύση του τυριού, πάνω σε ένα ζυμάρι, μου φαίνεται απλά μαγικό

Όλη αυτή η κουβέντα δεν ξεκίνησε τυχαία. Πέσαμε πάνω στη συνέντευξη που έδωσε η Ariana Grande στον Jonathan Bailey για τους «New York Times» την ώρα που έφτιαχναν μια Hawaiian Pizza ενώ παράλληλα μιλούσαν για το «Wicked: For Good» που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους. 

Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε στο γραφείο, τα αίματα άναψαν, καθώς άλλοι υπερασπίζονταν και άλλοι λοιδορούσαν τη συγκεκριμένη επιλογή. Αν δεν την έχεις γευτεί ποτέ, η Pizza Hut (Υμηττού 120) σερβίρει τη Hawaiian με μοτσαρέλα, ζαμπόν και ανανά, στο Iguazu (Λαοδικείας 16 & Νυμφαίου 1) βρίσκεις πιτσέτα με μοτσαρέλα, χοιρομέρι και ψητό ανανά, στην Pizza Express σερβίρουν Hawaiian pizza με σάλτσα ντομάτας ή BBQ, μοτσαρέλα, καπνιστό ζαμπόν και ανανά, στο Zeas Pizza, στη Νέα Σμύρνη, ζητάς την «τρόπικ» που έχει ζαμπόν, ανανά και τυρί, στη Moz Pizza (Παραμυθίας 21-23) βρίσκεις πίτσα με πάπια και ανανά, ενώ και στο Tzimmy’s Pizza στον Άγιο Δημήτριο έχουν πίτσα τυρί-ζαμπόν-ανανά. Τώρα, αν το θεωρείς guilty pleasure και δεν θες να το ξέρει ούτε ο ντελιβεράς που θα στη φέρει, μπορείς να τη βρεις στα Lidl, κυκλοφορεί ανάμεσα στις «μαργαρίτες» και τις σπέσιαλ. Επίσης, η Dr. Oetker Ristorante Pizza Hawaii υπάρχει στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ, πάντα κάπου κρυμμένη ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές. 

Λατρεύουμε την πίτσα με ανανά, πειράζει; Facebook Twitter
Στο Iguazu βρίσκεις πιτσέτα με μοτσαρέλα, χοιρομέρι και ψητό ανανά

Πάντως, οι μισοί στο γραφείο ξεσπάθωσαν πως τη σιχαίνονται, ενώ οι Hawaiian Pizza lovers, όπως ο Γιώργος, υποστηρίζουν: «Είναι το αντίστοιχο “καρπούζι – φέτα” αλλά σε μορφή πίτσας, μου αρέσει γιατί τη σπάει σε όλους. Ο ανανάς και το τυρί είναι τα δύο πιο αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο. Το ότι κάποιος τα συνδύασε, την οξύτητα του ανανά και την αλμυρή γεύση του τυριού, πάνω σε ένα ζυμάρι, μου φαίνεται απλά μαγικό». Η Μάρω συμπληρώνει: «Είναι τόσο αταίριαστο που γίνεται ταιριαστό στο τέλος. Μου αρέσουν οι αντιθέσεις που δημιουργεί – η γλυκύτητα, η τραγανότητα, οι υφές. Είναι πολύ ξεχωριστή ιδέα. Επιπλέον, μου αρέσει γιατί όλοι με πειράζουν επειδή μου αρέσει η πίτσα με ανανά. Προκαλεί αντιδράσεις, και αυτό την κάνει ακόμα πιο νόστιμη». Ο Γιάννης λέει με ενθουσιασμό: «Το να λες ότι τρως πίτσα με ανανά είναι από μόνο του λόγος να σε κοιτάξουν οι γύρω σου με υποψία. Το πιο ωραίο στη συγκεκριμένη πίτσα είναι ότι ο ανανάς είναι κομμένος και τον ανακαλύπτεις, δεν είναι απλωμένος παντού». Και η Μαργαρίτα καταλήγει: «Η σχέση μου με τη ζύμη, το τυρί και τον ανανά μετράει πολλά χρόνια. Στην εφηβεία μου δοκίμασα μια γερμανική συνταγή για τοστ στον φούρνο: ψωμί πάνω κάτω, τυρί, ζαμπόν, και στο τέλος μια φέτα ανανά από πάνω. Στην κορυφή, ένα κερασάκι μαρασκίνο. Χρόνια μετά δοκίμασα για πρώτη φορά στη Σύρο αυτή την πίτσα και ξετρελάθηκα. Εκεί που κρύβονταν ο ανανάς, ένιωσα “πυροτεχνήματα” στο στόμα – ήταν έκπληξη και απόλαυση μαζί». 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ