Η μάχη μιας νεαρής δικηγόρου για την κατάργηση του «φόρου περιόδου» στο Πακιστάν

Η μάχη μιας νεαρής δικηγόρου για την κατάργηση του «φόρου περιόδου» στο Πακιστάν Facebook Twitter
Φωτ: Mahnoor Omer/Instagram
0

Μια 25χρονη δικηγόρος από το Ραβαλπίντι προκαλεί πολιτική και κοινωνική συζήτηση στο Πακιστάν, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για να καταργηθεί ο λεγόμενος «φόρος περιόδου», η φορολόγηση δηλαδή των σερβιετών και άλλων προϊόντων εμμηνορρυσίας ως «είδη πολυτελείας».

Η πρωτοβουλία της Mahnoor Omer, που εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης, στοχεύει να καταστήσει αυτά τα προϊόντα οικονομικά προσιτά σε εκατομμύρια γυναίκες και να αλλάξει μια πολιτική που, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττει τη δημόσια υγεία.

Στο Πακιστάν, οι φόροι και οι δασμοί στα προϊόντα υγιεινής ανεβάζουν έως και 40% την τελική τιμή, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μόλις το 16% των γυναικών στην ύπαιθρο χρησιμοποιεί σερβιέτες λόγω του υψηλού κόστους. Παρ’ όλα αυτά, το κράτος εξακολουθεί να εξαιρεί από τη φορολόγηση προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί ή το σπέρμα βοοειδών, κατατάσσοντας τις σερβιέτες στην ίδια κατηγορία με τα αρώματα και τα καλλυντικά.

«Είναι απογοητευτικό ότι, παρά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στη δημόσια διοίκηση, συνεχίζουν να περνούν νόμοι που αγνοούν πλήρως τις έμφυλες ανισότητες», δηλώνει η Omer. «Είτε από παράλειψη είτε από πρόθεση, τέτοιες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν».

Πίσω από την προσφυγή βρίσκεται και η οργάνωση Mahwari Justice, που δραστηριοποιείται σε θέματα υγείας και πρόσβασης σε προϊόντα εμμηνορρυσίας. Δημιουργήθηκε μετά τις πλημμύρες του 2022, όταν γυναίκες στις πληγείσες περιοχές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν πρόχειρα και επικίνδυνα υποκατάστατα.

Η Mahwari Justice έχει ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια υποστήριξης προς την Omer, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής πάνω από 4.700 υπογραφές. «Πολλές τέτοιες υποθέσεις περνούν απαρατήρητες», σημειώνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Mahnoor Khalid. «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε το κοινό και να δημιουργήσουμε κοινωνική πίεση για αλλαγή».

Πακιστάν: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοινωνική πίεση για αλλαγή».

Η προσφυγή έχει αναδείξει ένα χρόνιο ζήτημα που σπάνια απασχολεί δημόσια το Πακιστάν: το στίγμα γύρω από την εμμηνόρροια και τη σιωπηλή επιβάρυνση των γυναικών. Ο Παγκόσμιος Οργαγνισμός Υγείας και η Unicef χαρακτηρίζουν τη διαχείριση της περιόδου θεμελιώδες δικαίωμα υγείας, όμως στη χώρα μία στις πέντε μαθήτριες χάνει μαθήματα κάθε μήνα, ενώ πολλές γυναίκες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υφάσματα με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και επιπλοκών.

Ο δικηγόρος Ahsan Jehangir Khan, συνεργάτης και φίλος της Omer, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η φορολόγηση των προϊόντων περιόδου «εντείνει τα κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτήματα των γυναικών, αποτελώντας έμμεση διάκριση λόγω φύλου».

«Όταν μια βιολογική λειτουργία μετατρέπεται σε πηγή φορολογικών εσόδων, οι γυναίκες ουσιαστικά στερούνται την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα. Ωστόσο, η Omer εκτιμά πως μια θετική απόφαση δεν θα περιοριστεί σε οικονομικές επιπτώσεις:

«Για πολύ καιρό, η εμμηνόρροια ήταν ταμπού — σχεδόν σαν να μην υπήρχε», είπε. «Ελπίζω αυτή η υπόθεση να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ενημερωμένη και λιγότερο φοβική απέναντι σε ό,τι αφορά τις γυναίκες».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM