Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές ξεκίνησαν στην Ολλανδία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς μπορεί να αναδειχθεί ξανά νικητής. Παρά τη δυναμική του κόμματος, οι βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί αποκλείουν συνεργασία με τον Βίλντερς, γεγονός που περιορίζει σοβαρά τις πιθανότητες συμμετοχής του στην επόμενη κυβέρνηση.

Το PVV, που έκανε την έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές και σχημάτισε τετρακομματική συντηρητική συμμαχία που άντεξε μόλις ένα χρόνο πριν καταρρεύσει, βρίσκεται οριακά μπροστά στις δημοσκοπήσεις και προβλέπεται να εκλέξει 24-28 βουλευτές στο 150μελές κοινοβούλιο. Η δημοτικότητα του κόμματος έχει μειωθεί από το 2023 κι έχουν απορριφθεί οι ακραίες αντιπροσφυγικές θέσεις του Βίλντερς από τους περισσότερους αντιπάλους.

Μείζονες θέματα της εκστρατείας ήταν η μετανάστευση, το κόστος υγείας και η οξυμένη στεγαστική κρίση της χώρας. Η συμμαχία των Πρασίνων και των Εργατικών υπό τον Φρανς Τίμερμανς φαίνεται να ακολουθεί με 22-26 έδρες, ενώ καλά αποτελέσματα αναμένονται και για τους Φιλελεύθερους-Προοδευτικούς D66 και τους Χριστιανοδημοκράτες CDA.

Το αναλογικό εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας οδηγεί παραδοσιακά σε κυβερνήσεις συνεργασίας – κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Η κατάτμηση των ψήφων είναι τέτοια που ως και 16 κόμματα πιθανότατα θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Ο Βίλντερς δηλώνει πως «η δημοκρατία θα είναι νεκρή» αν το PVV μείνει εκτός κυβέρνησης, αλλά οι αντίπαλοι και οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν εγγυάται τη διακυβέρνηση η πρωτιά. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μία ευρεία συνεργασία, με επικεφαλής το κέντρο-αριστερά ή το μετριοπαθές κέντρο-δεξιά.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 9μμ, με τα exit polls να αναμένονται άμεσα. Μετά την καταμέτρηση, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παραδοσιακά μπορεί να απαιτήσουν μήνες, και η νέα Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM