Ληστεία στο Λούβρο: Η ασφάλεια που κατέρρευσε και οι προειδοποιήσεις που κανείς δεν άκουσε

Ληστεία στο Λούβρο: Η αδυναμία της ασφάλειας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Η κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο, όπου τέσσερα άτομα αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 88 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, όχι όμως και στους εργαζομένους του μουσείου.

«Λέγαμε εδώ και μήνες ότι είναι απίστευτο που δεν έχει συμβεί κάτι δραματικό», δήλωσε η επόπτρια Elise Muller, τονίζοντας ότι οι συνδικαλιστές είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας και την υποχρηματοδότηση. 

Ο γενικός διευθυντής Kim Pham είχε ήδη ενημερώσει τη Βουλή για την «ερειπωμένη κατάσταση» των υποδομών και την ανάγκη εκτεταμένων αναβαθμίσεων. Έκθεση της Ανώτατης Δικαστικής Αρχής Ελέγχου αποκάλυψε πως το ένα τρίτο των αιθουσών δεν διαθέτει κάμερες, ενώ ο ρυθμός φθοράς ξεπερνά τις επενδύσεις.

Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εξαγγείλει σχέδιο εκσυγχρονισμού έως το 2031, ειδικοί εκτιμούν ότι η αδράνεια άνοιξε τον δρόμο στους δράστες — «η ληστεία απλώς απέδειξε πόσο χαλαρή ήταν η ασφάλεια».

Ληστεία στο Λούβρο: Οι αντιδράσεις και οι πιέσεις για παραιτήσεις

Περισσότερα από 230 χρόνια μετά την εκτέλεση του Λουδοβίκου XVI ακριβώς έξω από το Λούβρο, ξανανοίγουν οι εκκλήσεις για «κεφάλια επί πίνακα». Το πρώτο «θύμα» που στοχεύουν η Παρισινή αριστερά και η άκρα δεξιά είναι η Υπουργός Πολιτισμού Rachida Dati, μια φλογερή, εκρηκτική συντηρητική που σκοπεύει να κατέβει για δήμαρχος Παρισιού στις επόμενες εκλογές.

Η Dati παραδέχθηκε ότι η επιτυχία της ληστείας ενδέχεται να συνδέεται εν μέρει με διοικητικές ελλείψεις, αλλά τόνισε ότι η ευθύνη μοιράζεται μετά από «40 χρόνια εγκατάλειψης, κατά τα οποία τα προβλήματα καλύπτονταν κάτω από το χαλί». «Πάντα εστιάζαμε στην ασφάλεια των πολιτιστικών χώρων για τους επισκέπτες, πολύ λιγότερο για τα έργα τέχνης», είπε.

Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις για παραίτηση της διευθύντριας του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρ, η οποία έκανε την πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά τη ληστεία στην Επιτροπή Πολιτισμού της Γαλλικής Γερουσίας. Παρά τις δύσκολες ερωτήσεις για την ηγεσία της, η 59χρονη συντηρήτρια προσπάθησε να τονίσει ότι οι διαδικασίες ασφαλείας είχαν ακολουθηθεί σωστά παρά την επιτυχία της διάρρηξης: «Παρά τις προσπάθειές μας, ηττηθήκαμε», δήλωσε.

Στην πορεία της καριέρας της, η ντε Καρ είχε προσπαθήσει να επιστήσει την προσοχή «στην κατάσταση φθοράς και γενικής απαρχαιωμένης υποδομής του Λούβρου». Μετά τη ληστεία, αρκετά δημοσιεύματα αμφισβήτησαν τη διαχείριση των οικονομικών από τη διευθύντρια και υπέθεσαν ότι είχε κατανείμει πόρους σε μη επείγουσες ανάγκες, όπως μια πολυτελή τραπεζαρία, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «διαστρεβλώσεις και προσωπικές επιθέσεις».

Ο Μακρόν κάλεσε την Τετάρτη τους υπουργούς να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους» καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τη ληστεία, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκαν προτάσεις για επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων καμερών επόμενης γενιάς, ενισχυμένης παρακολούθησης περιμέτρου και νέου κεντρικού κέντρου ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Maud Bregeon, οι προτάσεις πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου την επόμενη εβδομάδα, εντείνοντας την πίεση για άμεσες δράσεις.

Παρά τις προκλήσεις προϋπολογισμού για την εύθραυστη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Sébastien Lecornu, οι υποσχέσεις για το Λούβρο πρέπει να τηρηθούν, όπως τονίζει η Valérie Baud, εκπρόσωπος του προσωπικού: «Το Λούβρο χρηματοδοτείται κατά 68% από μόνο του, πράγμα τεράστιο. Όσο για το υπόλοιπο, το κράτος δεν μπορεί πλέον να επιβάλει περικοπές».

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM