Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα σε όσους «πανυγηρίζουν» την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ

Οι ΗΠΑ ανακαλούν τη βίζα σε όσους «πανυγηρίζουν» την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν να ανακαλούν και να απορρίπτουν βίζες ατόμων που εμφανίστηκαν να πανηγυρίζουν για τη δολοφονία του ακροδεξιού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

«Η Αμερική δεν θα φιλοξενεί ξένους που γιορτάζουν τον θάνατο συμπολιτών μας», έγραψε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ την Τρίτη, προσθέτοντας: «Αν βρίσκεστε εδώ με βίζα και πανηγυρίζετε για τη δημόσια εκτέλεση ενός πολιτικού προσώπου, ετοιμαστείτε να απελαθείτε».

Η δήλωση ήρθε λίγες ημέρες μετά από παρόμοια προειδοποίηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ Λαντάου. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ξένοι που δοξάζουν τη βία και το μίσος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», είχε γράψει στα κοινωνικά δίκτυα. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ζητήσει από τα προξενεία να λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα».

Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των βίζα που έχουν ανακληθεί ή απορριφθεί, ούτε εάν έχουν επηρεαστεί Ευρωπαίοι πολίτες από αυτή την πολιτική.

Ο Κερκ, 31 ετών, έπεσε νεκρός στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ μιλούσε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ. Ο βασικός ύποπτος, ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον, συνελήφθη την Παρασκευή έπειτα από ανθρωποκυνηγητό 33 ωρών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πυροβόλησε τον Κερκ στον λαιμό με τυφέκι από ταράτσα κτιρίου της πανεπιστημιούπολης.

Μετά τη δολοφονία, πολλές προσωπικότητες της αμερικανικής Δεξιάς κατηγόρησαν χρήστες που χλεύασαν ή ειρωνεύτηκαν τον θάνατό του. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αρκετά άτομα σε τομείς όπως η αεροπορία, η εκπαίδευση και τα ΜΜΕ έχασαν τη δουλειά τους ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω σχετικών αναρτήσεων. 

Ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η American Airlines καθηλώσε πιλότους οι οποίοι, όπως είπε, πανηγύριζαν για τον θάνατο του Κερκ. «Αυτή η συμπεριφορά είναι αηδιαστική και πρέπει να απολυθούν», έγραψε στο Χ.

Με τη σειρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μποντί κατηγόρησε «αριστερούς ριζοσπάστες» για τη δολοφονία και υποσχέθηκε ότι «θα λογοδοτήσουν». «Υπάρχει η ελευθερία του λόγου, αλλά υπάρχει και ο λόγος μίσους», είπε σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα. «Θα σας στοχοποιήσουμε αν απευθύνετε ρητορική μίσους σε οποιονδήποτε».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από αριστερούς όσο και από συντηρητικούς σχολιαστές, που επεσήμαναν ότι το Σύνταγμα δεν κάνει εξαίρεση για «ρητορική μίσους» στην Πρώτη Τροπολογία.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM