Πρόστιμο σχεδόν 3 δισ. € στην Google από την Κομισιόν - Ο λόγος

Πρόστιμο σχεδόν 3 δισ. € στην Google από την Κομισιόν για κατάχρηση ισχύος Facebook Twitter
Η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google / Φωτ.: Unsplash
0

Πρόστιμο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Google, συνοδευόμενο από την εντολή, «να σταματήσει να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες διαφημιστικής τεχνολογίας», σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα, ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας διαδικτυακής ισχύος της, δίνοντας στα δικά της ανταλλακτήρια διαφημίσεων ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

«Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν τους κυρίαρχους παίκτες να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής Τερέζα Ριμπέρα. «Πραγματική ελευθερία σημαίνει ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, όπου όλοι ανταγωνίζονται με ίσους όρους και οι πολίτες έχουν πραγματικό δικαίωμα επιλογής», προσθέτει.

Η αντίδραση της Google

Η Lee-Anne Mulholland, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «επιβάλλει ένα αδικαιολόγητο πρόστιμο και απαιτεί αλλαγές που θα πλήξουν χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντάς τους να βγάλουν χρήματα».

Για την Κομισιόν, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός καταχράστηκε την κυριαρχική θέση του στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης. Το πρόστιμο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι από το 2023 η ΕΕ απειλούσε να απαιτήσει τη διάσπαση ενός μέρους των δραστηριοτήτων του ομίλου σε αυτόν τον τομέα, κάτι που ωστόσο δεν αποφασίστηκε σε αυτό το στάδιο.

Η ανακοίνωση του προστίμου καθυστέρησε στις αρχές της εβδομάδας, λόγω της έντασης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε μια πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν. Στις 26 Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χώρες και οργανισμούς που προσπαθούν να εφαρμόσουν ρυθμίσεις στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες με την επιβολή δασμών ή με περιορισμούς σε εξαγωγές.

Η θέση των Βρυξελλών, είναι ότι έχουν το «κυριαρχικό δικαίωμα» να ρυθμίζουν τον τομέα.

Το νέο πρόστιμο, είναι το τρίτο που επιβάλλεται εντός αυτής της εβδομάδας στην Google, θυγατρική της Alphabet. Στις ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 425,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες, για παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Την Πέμπτη, η γαλλική αρχή προστασίας της ιδιωτικότητας (Cnil) της επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ 325 εκατομμυρίων για παράνομη χρήση cookies.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Διεθνή / Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Η Κάθριν Κόνολι, γνωστή για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά της, διεκδικεί την προεδρία της Ιρλανδίας με υπόσχεση να είναι «μια φωνή ειρήνης» και να υπερασπιστεί τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας
LIFO NEWSROOM