Νέα εποχή πολέμου κατά των καρτέλ: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές μεθόδους

Νέα εποχή πολέμου κατά των καρτέλ: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές μεθόδους Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε την έναρξη μιας νέας και ενδεχομένως αιματηρής εκστρατείας κατά των βενεζουελάνικων καρτέλ, υπερασπιζόμενη την πρωτοφανή στρατιωτική επίθεση εναντίον σκάφους που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μετέφερε ναρκωτικά.

Η επίθεση στον Καραϊβικό σηματοδοτεί ριζική αλλαγή τακτικής: αντί για τη συνηθισμένη αναχαίτιση και έλεγχο σκαφών από το Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, οι ΗΠΑ επέλεξαν να βομβαρδίσουν το ταχύπλοο, σκοτώνοντας, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, 11 μέλη της συμμορίας Tren de Aragua.

Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει νομικό υπόβαθρο για την ενέργεια, ενώ ειδικοί στο διεθνές δίκαιο πολέμου εκφράζουν ανησυχίες για τη νομιμότητα της επίθεσης. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ισχυρίστηκε ότι “ήξεραν ακριβώς ποιοι βρίσκονταν στο σκάφος και τι έκαναν”, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι καρτέλ “σταματούν μόνο όταν τα εξουδετερώνουμε”. Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι του Πενταγώνου και νομικοί υποστηρίζουν ότι η ανακήρυξη μιας οργάνωσης ως “τρομοκρατικής” δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει στρατιωτικά χτυπήματα.

Επιπλέον, πρώην αξιωματούχοι αμφισβητούν αν το σκάφος μετέφερε πράγματι ναρκωτικά, λέγοντας ότι ενδέχεται να επρόκειτο για μεταφορά μεταναστών, καθώς οποιαδήποτε απόδειξη καταστράφηκε με την επίθεση.

Την ίδια στιγμή, ο Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να προκαλέσουν αιματηρό πόλεμο στην Καραϊβική, με στόχο τον έλεγχο του πετρελαίου της χώρας του.

Το Πεντάγωνο, πάντως, ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή, στέλνοντας αντιτορπιλικά, αμφίβια πλοία, μαχητικά και πεζοναύτες, σε μια ένδειξη ότι η νέα αυτή εκστρατεία μόλις ξεκινά.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM