Το πλοίο Handala του Στόλου για την Ελευθερία πλησιάζει στη Γάζα

Το πλοίο Handala του Στόλου για την Ελευθερία πλησιάζει στη Γάζα Facebook Twitter
0

Το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα «Στόλος για την Ελευθερία» έκανε γνωστό σήμερα ότι το νέο πλοίο του που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει στις ακτές του παλαιστινιακού θύλακα και ο στόχος είναι να δέσει εκεί το πρωί της Κυριακής, παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Το πλοίο Handala, που έχει ναυλωθεί από αυτό το διεθνές, ειρηνικό κίνημα υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατάφερε να πλησιάσει περισσότερο στη Γάζα σε σύγκριση με το προηγούμενο, το Madleen, που αναχαιτίστηκε τον Ιούνιο. Σήμερα απείχε περίπου 105 ναυτικά μίλια (194 χιλιόμετρα) από τον προορισμό του, ανέφεραν οι οργανωτές της αποστολής.

Στο πλοίο επιβαίνουν 19 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του γαλλικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία», η Γκαμπριέλ Καταλά και η Εμά Φουρό, καθώς και δύο δημοσιογράφοι. Το Handala απέπλευσε στις 13 Ιουλίου από το λιμάνι των Συρακουσών, στη Σικελία.

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα του επιτρέψει να φτάσει στον πολιορκημένο θύλακα. «Ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει νόμιμο ναυτικό αποκλεισμό ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και είναι έτοιμος για διάφορα σενάρια, τα οποία θα εφαρμόσει συμφώνως προς τις οδηγίες» της πολιτικής ηγεσίας, είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Handala είναι ένα νορβηγικό πρώην ψαροκάικο που σήμερα μεταφέρει ιατρικό υλικό, τρόφιμα, είδη για παιδιά και φάρμακα. Η αποστολή, που χρηματοδοτήθηκε από δωρεές, έχει ως στόχο να σπάει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, και να παραδώσει τη βοήθεια.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η Γάζα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λιμού.

Το πλήρωμα του Handala ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας εάν το πλοίο αναχαιτιστεί από τον ισραηλινό στρατό και συλληφθούν οι επιβαίνοντες σε αυτό.

Πριν από έξι εβδομάδες είχε αναχωρήσει από την Ιταλία το Madleen, ένα άλλο σκάφος του Στόλου. Το ιστιοπλοϊκό, στο οποίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές, αναχαιτίστηκε σε απόσταση περίπου 185 χιλιομέτρων δυτικά της Γάζας. Μεταξύ των επιβατών του ήταν η Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

«Ήταν η πρώτη φορά που σύστησα την Τέιλορ ως αρραβωνιαστικιά μου σε μερικούς συμπαίκτες» ανέφερε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το γεγονός
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Διεθνή / Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Ο 86χρονος καλλιτέχνης, αλγερινοεβραϊκής καταγωγής, έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM
«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM
Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Διεθνή / Πεκίνο: Πούτιν και Σι συζητούν για «αθανασία» μέσω βιοτεχνολογίας σε «πηγαδάκι» που κατέγραψε μικρόφωνο

Οι δύο αυταρχικοί ηγέτες μίλησαν για τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, φτάνοντας μάλιστα να αναφερθούν στην πιθανότητα «αθανασίας»
LIFO NEWSROOM