Οι Νεάντερταλ έτρωγαν σκουλήκια – Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για τη διατροφή τους

Οι Νεάντερταλ έτρωγαν σκουλήκια – Νέα μελέτη ανατρέπει όσα ξέραμε για τη διατροφή τους Facebook Twitter
Art by ATELIER DAYNÈS; PHOTOGRAPH: S. ENTRESSANGLE
0

Η παραδοσιακή εικόνα των Νεάντερταλ ως άγριων κυνηγών που καταβρόχθιζαν μαμούθ και ελάφια έρχεται να ανατραπεί από μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ: Οι Νεάντερταλ πιθανόν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σκουληκιών από σάπια κρέατα, κάτι που εξηγεί τα υψηλά επίπεδα βαρέως αζώτου στα οστά τους.

Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας John Speth του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε: «Οι Νεάντερταλ δεν ήταν υπερσαρκοφάγοι. Είναι πιθανό τα σκουλήκια να ήταν σημαντικό μέρος της διατροφής τους».

Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες θεωρούσαν τους Νεάντερταλ κορυφαίους θηρευτές επειδή τα οστά τους περιείχαν υψηλά επίπεδα βαρέως αζώτου-15, ένδειξη για αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης. Όμως, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης – αντίθετα με τα λιοντάρια ή τους τίγρεις.

Η απάντηση; Τα σκουλήκια που αναπτύσσονταν σε αποθηκευμένα και αποσυντιθέμενα κουφάρια ζώων. Η ερευνήτρια Melanie Beasley από το Πανεπιστήμιο Purdue μέτρησε άζωτο σε ανθρώπινες σορούς και στις προνύμφες που αναπτύσσονταν πάνω τους. Τα αποτελέσματα: Τα σκουλήκια περιέχουν πολύ περισσότερο βαρύ άζωτο απ’ ό,τι το ίδιο το σάπιο κρέας.

Η Karen Hardy, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, εξηγεί: «Σε πολλές κουλτούρες τα σκουλήκια καταναλώνονται κανονικά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, λίπος και αμινοξέα. Για τους Νεάντερταλ ήταν απλά μια έξυπνη και θρεπτική επιλογή».

Η ιδέα ότι οι Νεάντερταλ “άφηναν” σκόπιμα κομμάτια κρέατος να σαπίσουν για να συλλέξουν τις προνύμφες δείχνει μια προσαρμοστική, επινοητική και οικολογικά βιώσιμη συμπεριφορά.

Η νέα αυτή θεωρία όχι μόνο απομυθοποιεί την εικόνα του αδηφάγου κυνηγού, αλλά ταυτόχρονα εξηγεί με ακρίβεια τα χημικά ίχνη που άφησαν πίσω τους οι Νεάντερταλ. Σε μια εποχή που ο πλανήτης αναζητά βιώσιμες διατροφικές λύσεις, η «επιστροφή» σε μια προϊστορική διατροφική πρακτική με βάση τα έντομα ίσως δεν είναι τόσο απίθανη όσο ακούγεται.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Τech & Science / Long Covid: Παιδιά και έφηβοι έχουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών μετά από δεύτερη μόλυνση

Μεταξύ των παθήσεων που σχετίζονται με τη long Covid στα παιδιά και τους έφηβους, η μυοκαρδίτιδα ήταν η πιο συχνή, με τον κίνδυνο να τριπλασιάζεται έπειτα από τη δεύτερη λοίμωξη Covid
LIFO NEWSROOM
Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Τech & Science / Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και ψύχωσης τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό

Η μελέτη, που βασίστηκε σε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία, δείχνει ότι η ψυχική υγεία των γυναικών βελτιώνεται στην εγκυμοσύνη αλλά επιδεινώνεται αμέσως μετά τον τοκετό
LIFO NEWSROOM
«Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Τech & Science / «Ένας σύντροφος από κώδικα»: Πώς οι άνθρωποι κάνουν τους AI συνοδούς τους να μοιάζουν πραγματικοί

Από την επιλογή προσωπικότητας μέχρι τη δημιουργία fan art, οι χρήστες διαμορφώνουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με chatbots, δημιουργώντας δεσμούς που θυμίζουν ανθρώπινες σχέσεις
LIFO NEWSROOM