Νέο πλήγμα για τις βρετανικές οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στη μοιραία πτήση της Air India στις 12 Ιουνίου, καθώς αποκαλύπτεται ότι ορισμένα από τα λείψανα που επαναπατρίστηκαν ταυτοποιήθηκαν εσφαλμένα.
Σύμφωνα με τον αεροπορικό δικηγόρο Τζέιμς Χίλι-Πρατ, που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων, τουλάχιστον δύο οικογένειες ενημερώθηκαν πως το φέρετρο που παρέλαβαν είτε περιείχε τα λείψανα άλλου επιβάτη είτε είχε συνενωμένα μέλη περισσότερων του ενός ανθρώπων.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Λονδίνο για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία πρόκειται να υπογράψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ.
Σε μία από τις περιπτώσεις, η οικογένεια χρειάστηκε να ματαιώσει την τελετή ταφής όταν διαπιστώθηκε πως το φέρετρο περιείχε το σώμα άγνωστου επιβάτη. Σε άλλη, τα λείψανα δύο ή περισσότερων θυμάτων είχαν τοποθετηθεί στο ίδιο φέρετρο και διαχωρίστηκαν λίγο πριν την ταφή.
Η παρατυπία εντοπίστηκε όταν η ιατροδικαστής του Δυτικού Εσωτερικού Λονδίνου, Δρ Φιόνα Γουίλκοξ, επιχείρησε να ταυτοποιήσει τους Βρετανούς νεκρούς με βάση δείγματα DNA από τις οικογένειές τους.
Η πτήση της Air India συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Αχμενταμπάντ, πέφτοντας πάνω σε ιατρικό κολλέγιο και προκαλώντας τον θάνατο 241 επιβατών – ανάμεσά τους 52 Βρετανοί –, 19 ανθρώπων στο έδαφος και τον σοβαρό τραυματισμό 67 ακόμη. Η προκαταρκτική έκθεση των ινδικών αρχών, που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου, έδειξε ότι οι διακόπτες καυσίμων του αεροσκάφους είχαν τεθεί στη θέση «απενεργοποίησης» αμέσως μετά την απογείωση, κόβοντας την παροχή καυσίμου στους κινητήρες – γεγονός που επιτείνει τα ερωτήματα γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος.
«Η αλυσίδα φύλαξης ήταν απαράδεκτη»
Ο δικηγόρος Χίλι-Πρατ δήλωσε ότι τουλάχιστον 12 σοροί επαναπατρίστηκαν, ωστόσο η διαδικασία εντοπισμού και μεταφοράς χαρακτηρίστηκε από ασάφεια και έλλειψη διαφάνειας. «Κάποιες οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα. Είναι συντετριμμένες. Ζητούν εξηγήσεις και δικαιολογημένα», ανέφερε. Όπως εξήγησε, μια οικογένεια τελικά κατάφερε να αποχωριστεί και να ενταφιάσει τα σωστά μέρη του σώματος, όμως μια άλλη βρίσκεται ακόμη «σε αναμονή», καθώς δεν γνωρίζει ποιον έχει θάψει – και ούτε ποιος έχει τα λείψανα του δικού της συγγενούς.
«Αυτό δημιουργεί και νομικό πρόβλημα, καθώς η ιατροδικαστής έχει υπό την ευθύνη της μια σορό που δεν έχει ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε.
Η οικογένεια του Ακίλ Ναναμπάουα, της Χάνα Βοράτζι και της τετράχρονης κόρης τους, Σάρα – και οι τρεις σκοτώθηκαν στο δυστύχημα – δήλωσε στην Guardian ότι αν και πιστεύει πως έλαβε τα σωστά λείψανα, η διαδικασία ταυτοποίησης ήταν «γεμάτη ανησυχίες». Σε ανακοίνωσή της σημείωσε: «Από την αρχή υπήρξε έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας. Η επικοινωνία ήταν φτωχή. Οι διαδικασίες ασαφείς. Οι ανησυχίες των οικογενειών συναντούσαν σιωπή».
Η Air India αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως, όμως εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ανωνύμως ότι δεν είχε εμπλοκή στη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, καθώς αυτό ήταν έργο των νοσοκομειακών αρχών. Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται από την πρώτη στιγμή με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων. Υποστήριξε ότι η αναγνώριση των θυμάτων έγινε «βάσει καθιερωμένων πρωτοκόλλων και τεχνικών απαιτήσεων» και ότι οι αρχές «ενήργησαν με επαγγελματισμό και σεβασμό προς τους νεκρούς».
Ανώτερο στέλεχος του νοσοκομείου του Αχμενταμπάντ που συμμετείχε στον συντονισμό, αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς, αλλά σημείωσε πως «τα πάντα έγιναν με επιστημονικό τρόπο».
Ο Τζέιμς Χίλι-Πρατ δήλωσε ότι οι οικογένειες βρίσκονται σε επαφή με τους βουλευτές τους, το υπουργείο Εξωτερικών και τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, διεκδικώντας επίσημες απαντήσεις.
Με πληροφορίες από Guardian