Ο καύσωνας επιδεινώνει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας - «Ο πόνος από τη ζέστη είναι αφόρητος»

Ο καύσωνας επιδεινώνει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ο καύσωνας έχει επιδεινώσει την κρίση, με την έλλειψη νερού, την κατάρρευση των υποδομών υγιεινής και τον περιορισμένο χώρο να απειλούν σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Ένα ισχυρό κύμα ζέστης σαρώνει τον θύλακα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν πάνω από 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρική φροντίδα, τρόφιμα και βασικά είδη, έπειτα από μήνες πολιορκίας από το Ισραήλ.

Υγειονομικοί λένε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση των ασθενών που ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με σκηνές, όπου η πρόσβαση σε περίθαλψη είναι περιορισμένη και πολλοί δεν έχουν καν τρόπο να προστατευθούν από τη ζέστη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται συνεχή φροντίδα για εγκαύματα ή άλλους σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο Μοχάμεντ αλ-Μαμλούκα, που τραυματίστηκε νωρίτερα στη σύγκρουση, λέει ότι κάθε θεραπεία είναι ένα οδυνηρό μαρτύριο, καθώς οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη παυσίπονων και ιατρικών προμηθειών.

«Ο πόνος από τη ζέστη είναι αφόρητος. Αν ήταν χειμώνας, δεν θα ένιωθα έτσι, θα μπορούσα να κοιμηθώ αφού πάρω τα φάρμακά μου. Τώρα χρειάζομαι μεγαλύτερη δόση, αλλά τα νοσοκομεία δεν την έχουν», είπε.

«Είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Δεν έχουμε καν έναν ανεμιστήρα. Υποφέρουμε από την έλλειψη φροντίδας σε αυτή τη σκηνή, δεν είναι κατάλληλος χώρος για ασθενή.»

Ο Αχμάντ Άουαντ, ένας ακόμη εκτοπισμένος που αναρρώνει από χειρουργείο για σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, είπε πως η ανάρρωση μοιάζει αδύνατη.

«Νιώθω αφόρητη ζέστη στα πόδια μου, μερικές φορές τα ξύνω τόσο πολύ που σκίζω το δέρμα μου, μόνο και μόνο για να ανακουφίσω τον πόνο», είπε. «Η σκηνή είναι απίστευτα ζεστή και χωράει με το ζόρι εμένα και τα παιδιά μου.»

Το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι η ζέστη δυσκολεύει την ανάρρωση πολλών ασθενών, ιδιαίτερα όσων έχουν εγκαύματα, που απαιτούν μήνες φροντίδας σε κατάλληλες κλινικές συνθήκες.

«Η καλοκαιρινή ζέστη καθυστερεί την επούλωση των εγκαυμάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία επιδεινώνει τους τραυματισμούς. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν τις πηγές θερμότητας, αλλά μέσα στις σκηνές αυτό είναι αδύνατο», εξηγεί η δρ Χαγιά Σαλμάν.

«Η ζέστη και η υγρασία προκαλούν εφίδρωση, που επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και καθυστερεί την ανάρρωση. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά με το κλείσιμο των συνόρων, πολλά απαραίτητα εργαλεία είναι απλά αδύνατο να προμηθευτούμε.»

Οι γιατροί λένε ότι τα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με εγκαύματα που καλύπτουν το 70% του σώματός τους μπορεί να ξεπερνούν το 50%, αλλά αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αναφέρουν την έλλειψη εξειδικευμένων χειρουργείων, τον περιορισμένο εφοδιασμό σε μοσχεύματα δέρματος και την ανάγκη να περιοριστεί η φροντίδα λόγω του αυξανόμενου αριθμού τραυματιών.

Ο καυτός καλοκαιρινός καιρός συμπίπτει με την έλλειψη καθαρού νερού για την πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας, όπου οι περισσότεροι ζουν εκτοπισμένοι σε καταυλισμούς.

Το Ισραήλ είχε μπλοκάρει την είσοδο τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών στη Γάζα για σχεδόν τρεις μήνες, πριν αρχίσει να επιτρέπει περιορισμένη βοήθεια τον Μάιο, σε μια προσπάθεια όπως ισχυρίστηκε να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο και να ενισχύσουν την οργάνωση.

Με πληροφορίες από euronews.com

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας

Διεθνή / Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη αστυνομική επιχείρηση της Βραζιλίας

Η Επιχείρηση Contenção, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης, κινητοποίησε περίπου 2.500 αστυνομικούς και είχε στόχο την εκτέλεση 100 ενταλμάτων σύλληψης
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM